Nagyvilág

Orosz oltása miatt kerülhet kínos helyzetbe Szijjártó Péter

MTI/EPA/Georgi Licovszki
MTI/EPA/Georgi Licovszki

Kellemetlen helyzetbe kerülhet Szijjártó Péter külügyminiszter, aki a Népszava információi szerint személyesen szeretne részt venni az ENSZ 76. közgyűlésének hétfőn kezdődő őszi ülésszakán, ám akadályozhatja őt, hogy orosz vakcinával oltották be koronavírus ellen.

A minisztert márciusban kapta meg az orosz Szputnyik V. vakcinát, amit viszont azóta sem fogadnak el a világ több országában sem. Nem engedélyezte azt egyelőre az Európai Gyógyszerügynökség, az ENSZ Egészségügyi szervezete (WHO), és az amerikai egészségügyi hatóság sem. A WHO épp a múlt héten jelentette be, hogy meghatározatlan időre felfüggesztik a szer engedélyeztetését, mivel nem látnak rá garanciát, hogy a gyártás során nem kerül esetleg szennyeződés az ampullába.

Az ENSZ közgyűlésen viszont csak azok vehetnek részt személyesen, akik vagy a WHO, vagy az amerikai hatóságok által elismert oltással rendelkeznek – ezt a lap kérdésére az amerikai külügyminisztérium is megerősítette. Bár ahhoz, hogy valaki beutazzon az Egyesült Államokba, elvileg elég egy három napnál nem régebbi negatív PCR-teszt, de a közgyűlésnek helyet adó New York városa és maga az ENSZ is saját hatáskörben szigorúbb szabályokat hozott.

Eszerint a közgyűlésen személyesen csak elismert, engedélyezett oltással rendelkezők vehetnek részt.

Igaz, az ENSZ hagyott egy kiskaput: a helyszínen felállítanak egy oltópontot, így ott akár Szijjártó Péter is beoltathatja magát, valamilyen nyugati vakcinával. Az ügyben hiába kereste a Külügyminisztériumot a Népszava, nem kaptak választ kérdéseikre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik