Nagyvilág koronavírus

Bejelentették az oroszok, mennyire hatékony a Szputnyik a delta variáns ellen

AFP
AFP

A Szputnyik V vakcina hatékonysága 83 százalékos az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) delta variánsa ellen – jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter újságíróknak Moszkvában szerdán, az első orosz oltóanyag hivatalos bejegyzésének első évfordulóján.

Murasko szerint a Szputnyik V-vel való beoltottság több mint 95 százalékban véd meg a nehéz lefolyású Covid-19-től. Az első orosz vakcina használatát mára 69 országban engedélyezték, amelyek összlakossága 3,7 milliárd.

Egy héttel ezelőtt  a jekatyerinburgi Vektor vírusfertőzés-kutató intézetének vezetője, Alekszandr Szemjonov még úgy nyilatkozott, hogy az orosz vakcinák delta variáns elleni hatékonysága meghaladja a 90 százalékot, igaz, akkor összességében beszélt a Szputnyik V, az EpiVacCorona és a Covivax oltóanyagokról.

Alekszandr Gincburg akadémikus, a Szputnyikot kifejlesztő Gamaleja Intézet vezetője az Izvesztyija című napilapnak kijelentette, hogy kész a klinikai tesztelésre a vakcina nazális változata. Elmondta, hogy a szervezetbe az orron át bepermetezhető készítmény voltaképpen az oltóanyag második összetevője.

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma a szerdai hivatalos adatok szerint 21 571-gyel, 6 512 859-re emelkedett. A napi növekmény országos szinten 0,33 százalék, az új esetek 8,1 százaléka volt tünetmentes. A halálos áldozatok száma 799-cel 167 241-re, a felépülteké pedig 20 067-tel 5 808 777-re nőtt. Az aktív esetek száma 536 841. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 170,1 millió, az elmúlt napon pedig 388 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 256 373 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik