Nagyvilág

Orbán Viktor: Soha nem látott migrációs nyomás alatt áll az Európai Unió

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Soha nem volt még az Európai Unió olyan migrációs nyomás alatt, mint most. Óriási kihívás ez az egész Európai Unió számára – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfőinek keddi csúcstalálkozóján, amelyről beszámolt az MTI.

A miniszterelnök a V4-es országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) vezetőivel tett sajtónyilatkozatában kifejtette: három irányból éri nyomás az uniót. Itt elsősorban a lengyel-fehérorosz határon kialakult konfliktusra utalt.

Miért alakult ki bevándorlási krízis a lengyel-fehérorosz határon?

Az EU Aljakszandr Lukasenkát, Fehéroroszország elnökét teszi felelőssé az Unió keleti határán kialakult válságért. A tagállamok szerint szándékosan idézte elő a helyzetet, több ezer embert szállított e határokhoz a Közel-Keletről, bosszúból a Fehéroroszország ellen bevezetett szankciókért.

Minszk először tagadta, hogy ő idézte volna elő a helyzetet, de Lukasenka egy BBC-nek adott interjúban elismerte: “abszolút lehetséges”, hogy országa segített a lengyel határon összegyűlt embereknek átjutni Lengyelországba és így az Európai Unió területére.

Novemberben a bevándorlók hosszú hetekre csapdába estek az Unió keleti határán: a lengyel határőrök nem engedték át őket Lengyelországba, a fehérorosz rendőrök pedig nem hagyták azt sem, hogy visszaforduljanak, noha érvényes vízummal és repülőjeggyel érkeztek Minszkbe, ahonnan reményeik és az embercsempészek ígéretei szerint Németországba jutottak volna el. A hosszan fenntartott patthelyzet miatt 13 menekült halt meg, köztük egy egyéves gyermek is.

Orbán egyúttal köszönetet mondott Andrej Babis cseh miniszterelnöknek, amiért határőröket küldtek a magyar határra. Több mint 4 ezer illegális határátlépőt a cseh határőrök tartóztattak fel Magyarország déli határainál.

Kitért a tálib hatalomátvétel miatti bevándorlásra: a balkáni útvonalon az Afganisztánt elhagyók is jönni fognak. Hozzátette azt is, hogy a lengyelek “támadás alatt állnak a keleti irányú migráció miatt”.

Szerinte Brüsszel “mindent finanszíroz, ami növeli a migrációs nyomást”. Például integrációs programokat hirdet. A miniszterelnök külön hangsúlyozta: “nemcsak magunkat, hanem egész Európát is védjük.”

A V4 országok vezetői azt javasolják az Uniónak, hogy ne támogasson egyetlen olyan országot sem, amelynek direkt vagy indirekt köze van a lengyel határra nehezedő migrációs nyomáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik