Nagyvilág

Barabási: Döbbenetes Székelyföld átoltatlansága

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Aggódik a székelyekért a világhírű hálózatkutató.

Megdöbbent a túlnyomó többségében magyarok által lakott székelyföldi megyék alacsony átoltottsági arányán Barabási Albert-László Amerikában élő világhírű hálózatkutató, aki maga is Székelyföldön, Csíkkarcfalván született. Románia legrosszabb adataival rendelkező megyéi ugyanis Székelyföldön vannak, Kovásznán 28,5, Hargita megyében 34,7, Maros megyében pedig 46 százalék az átoltottság aránya.

– Kutatóként mindig tudtuk, hogy lesz majd egy ilyen járvány. Csak a méretét, az időpontját és az elhalálozási rátáját nem tudtuk meghatározni. A Northeastern Egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpontjában már a járvány berobbanása előtt azt jósoltuk, hogy nagy baj lesz ebből a vírusból – mondta el egy csíkszeredai sajtóbeszélgetésén a szekelyhon.ro című portál cikke szerint.

– Először is büszkék lehetünk arra, hogy a székelyföldi régióban eleinte kevés fertőzött volt. Tavaly decemberben oda kellett figyelni egymásra, maszkot kellett hordani, így a legalacsonyabb fertőzöttségi adatokkal rendelkezett a régió. Most pedig, amikor van megoldás a problémára, ami működik, azt a legjobb barátaim, ismerőseim, az általam tisztelt emberek nem hajlandók elfogadni – akadt ki a kutató, aki úgy gondolja, hogy elszalasztottak egy lehetőséget, hogy megállítsuk a vírust a térségben. – És ennek ára van: aki nem éli túl, annak a gyerekei, unokái nem születnek meg, és mi egy kis nemzet vagyunk itt, Székelyföldön – érvelt az oltás fontossága mellett a tudós, aki megdöbbent azon, hogy a politikusok és az egyházi vezetők mégsem hirdetik az oltás szükségességét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik