Nagyvilág

Lukasenka: El kell kerülni az erőszakos konfliktust a fehérorosz-lengyel határon

MTI/AP/BelTA/Nikolay Petrov
MTI/AP/BelTA/Nikolay Petrov
A fehérorosz elnök nemsokára megint beszél telefonon Angela Merkellel.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden kijelentette: el akarja kerülni, hogy a fehérorosz-lengyel határon kialakult migránsválság konfrontációhoz vezessen – erről számolt be az MTI.

A távirati iroda tudósítása szerint a fehérorosz államfő egy kormányülésen beszélt erről, szavait a BelTa állami hírügynökség idézte. Lukasenka hangoztatta:

Nem hagyhatjuk, hogy ez az úgynevezett probléma heves konfrontációhoz vezessen. Most az a legfontosabb, hogy megvédjük országunkat és népünket, és ne engedjük meg, hogy összecsapásokra kerüljön sor

– tette hozzá.

Lukasenka beszámolt arról, hogy Angela Merkel, német kancellárral egy második telefonbeszélgetésre készül annak érdekében, hogy véget vessenek a migránsválságnak az Európai Unióval közös határon. Lukasenka megjegyezte: a hétfői első telefonbeszélgetésük során Merkel időt kért arra, hogy más európai uniós országokkal megvitassa a válság megoldására tett minszki javaslatot.

Az államfő azt is mondta, bizonyíték van arra, hogy a lengyel határon fegyvereket próbálnak átadni a menekülteknek. „Tudom, hogy már történtek kísérletek fegyverek szállítására a spontán migránstáborba. Még olyan provokációk is voltak, amelyek erőszakos konfliktushoz vezethetnek. Ezt semmilyen körülmények között nem szabad megengedni.” – fejtette ki a határon kialakult helyzetről tartott megbeszélésen a fehérorosz vezető, anélkül, hogy megnevezte volna azokat, akik szerinte fegyverekkel akarják ellátni a migránsokat.

A fehérorosz-lengyel határnál kialakult helyzetről korábbi cikkünkben olvashat bővebbben:

Kapcsolódó
Fegyverként használják a menekülteket, Lukasenka őrült csapdát állított a lengyel–fehérorosz határon
Napok óta vesztegel több ezer migráns a Kuznica–Bruzgi határátkelőnél embertelen körülmények között, de bármelyik irányba indulnának, megállítják őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik