Nagyvilág

A magyar külügy szerint elfogadhatatlan a határsértésre való felszólítás

Ramil NASIBULIN / BELTA / AFP
Ramil NASIBULIN / BELTA / AFP

Támogatjuk az Európai Unió külső határainak megvédését, Lengyelország ezekben a nehéz napokban éppen ezt teszi, ezért hálával tartozunk nekik, közölte a 24.hu megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium a lengyel–fehérorosz migránsválsággal összefüggésben.

Kapcsolódó
Fegyverként használják a menekülteket, Lukasenka őrült csapdát állított a lengyel–fehérorosz határon
Napok óta vesztegel több ezer migráns a Kuznica–Bruzgi határátkelőnél embertelen körülmények között, de bármelyik irányba indulnának, megállítják őket.

Mint írták, Magyarország mindkét oldallal kapcsolatban van.

Szijjártó Péter a belorusz féllel szeptemberben találkozott, a lengyel külügyminiszterrel pedig – a folyamatos személyes találkozók mellett – november 10-én telefonon egyeztetett utoljára. Támogatjuk az Európai Unió külső határainak megvédését. Megértjük Varsó helyzetét, hiszen mi 6 éve élünk ugyanilyen kihívások között

– fogalmaztak. Bár az, hogy a magyar diplomácia vezetője még szeptemberben találkozott a belorusz féllel, nem azt jelenti, hogy az aktuális krízis kapcsán első kézből tájékozódott volna Szijjártó Péter.

Fehéroroszország nevét konkrétan ugyan nem említette válaszában a külügy, burkoltan mégis elítélték Aljakszandr Lukasenka kormányának tevékenységét.

Elfogadhatatlan a határsértés, ahogyan az arra való felszólítás és az embercsempészet is. Kifejezzük szolidaritásunkat Lengyelországgal, és emlékeztetünk arra, hogy az illegális migrációs fenyegetés elhárítását csak a megfelelő határvédelem és fizikai akadály tudja garantálni

– szögezték le.

A választ azzal zárták: fontosnak tartják, hogy a hat évvel ezelőtti hibák sorozatának elkerülése érdekében a jelenlegi komoly illegális migrációs nyomás enyhítésében és a külső határok védelmében az EU is vállaljon komoly szerepet, tekintve, hogy közös érdek Európa védelme.

Kérdeztük a külügyet arról is, megszavazzák-e az uniós szankciók kiterjesztését a fehéroroszokkal szemben, ám erre nem reagáltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik