Nagyvilág

Huszonöt gyerek halt meg Nigerben, miután felgyulladt egy óvoda

mtcurado / getty images
mtcurado / getty images

Legalább huszonöt kisgyerek meghalt, miután hétfőn kigyulladt egy óvoda Nigerben, írja a Washington Post a helyi oktatási minisztériumra hivatkozva. Az eset széles körű felháborodást váltott ki a nyugat-afrikai országban, mert rámutatott arra, hogy a kisgyerekeknek nem tud veszélytelen körülményeket teremteni az állami oktatási rendszer.

A tűzben, amely porig égette a szalmafedeles épületet Márádi városában, további tizennégy gyermek is megsérült. A halálesetekből okulva az állam most betiltja az óvodai foglalkozások megtartását a hasonló épületekben – közölték a hivatalos szervek. A hasonló esetek megszaporodtak az elmúlt években, mivel az országban megteltek az olyan, masszív anyagokból készült épületek, amelyek oktatási-nevelési célra alkalmasak. Az ENSZ adatai szerint Niger a világ legszegényebb országai közé tartozik, és ezzel párhuzamosan az egyik leggyorsabban növekvő népessége van.

Itt minden tanterem kockázatos anyagokból épült

– mondta könnyeivel küszködve Zakaria Szalifu, a város egyik gyermekvédelmi szakembere.

A hatóságok egyelőre nem találják a tűz okát, ám az oktatást a városban felfüggesztették, és háromnapos gyászt hirdettek. A huszonötmilliós országban az oktatásügy szószólói régóta kritizálják az ehhez hasonló rögtönzött oktatási helyszíneket, mivel azok gyakran túlzsúfoltak és gyúlékony anyagokból készülnek. Egy áprilisi tűzvészben húsz óvodás vesztette életét a fővárosban, Niameyben.

Fontos, hogy innentől kezdve a hatóságok leállítsák a nádkunyhós foglalkozásokat

– írta a Nigeri Pedagógusok Országos Szakszervezetének közleménye az áprilisi eset után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik