Nagyvilág

A lengyel egészségügyi minisztérium szerint mégis végrehajtható az abortusz, ha az anya élete veszélyben van

STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP
STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Lengyelország egészségügyi minisztériuma vasárnap utasítást adott ki az orvosoknak, amelyben megerősítette, hogy a terhesség megszakítása legális, ha a nő egészsége vagy élete veszélyben van, írja az AP hírügynökség. A szülészorvosoknak címzett dokumentum egy 30 éves anya kórházi halálára reagál, akinek 22 hetes terhessége során orvosi problémák merültek fel. A nő szeptemberben halt meg, de az esetről ebben a hónapban szerzett csak tudomást a közvélemény. A dél-lengyelországi Pszczyna kórházának orvosai annak ellenére nem szakították meg a terhességet, hogy a magzatnak nem volt elég magzatvize a túléléshez, állítja a családja és egy ügyvéd. Az orvosokat felfüggesztették, az ügyészség pedig nyomozást indított.

Kapcsolódó

Ahogy arról beszámoltunk, a feldühödött lengyelek a hétvégén országszerte nagyszabású tüntetéseket tartottak, és a nő haláláért a lengyel abortusztörvényt okolták. Nőjogi aktivisták szerint ez a törvény dermesztő hatással van az orvosokra a túlnyomórészt római katolikus országban. A minisztérium most hangsúlyozta, hogy a törvénnyel összhangban van a terhesség megszakítása, ha a nő egészsége veszélyben van, még inkább, ha a nő élete veszélyben van. A magzatvíz idő előtti elvesztése esetén is tartalmazott útmutatást.

Egyértelműen hangsúlyozni kell, hogy az orvosoknak nem szabad félniük attól, hogy nyilvánvaló döntéseket hozzanak. tapasztalatukból és a rendelkezésre álló orvosi ismeretekből fakadóan

– közölte a minisztérium.

Egy évvel ezelőttig Lengyelországban a nők három esetben végezhettek abortuszt: ha a terhesség bűncselekményből, például nemi erőszakból eredt, ha a nő egészsége vagy élete veszélyben volt, vagy ha a magzatnak helyrehozhatatlan rendellenességei voltak. Ez utóbbi lehetőséget egy évvel ezelőtt megszüntették, amikor az Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy az ellentétes a lengyel joggal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik