Nagyvilág

A szigorított abortusztörvénnyel hozták összefüggésbe egy terhes nő halálát Lengyelországban

Piotr Lapinski / NurPhoto / via AFP
Piotr Lapinski / NurPhoto / via AFP

Újból tüntetések kezdődtek Lengyelországban, miután életét vesztette egy terhes nő, ami a jogvédők szerint az abortuszt korlátozó törvény miatt következett be. Az elhunyt nő családjának ügyvédje, az orvosi műhibaperekre szakosodott Jolanta Budzowska múlt pénteken posztolt a közösségi médiában az esetről, hétfőn pedig a családdal közös közleményt adott ki a szeptember 22-én bekövetkezett haláleset részleteiről.

A 30 éves nőnek terhessége 22. hetében elfolyt a magzatvize, ezért a dél-lengyelországi Pszczyna városának kórházába szállítottak. Az orvosok egészen a magzat haláláig visszatartották a méh kiürítését, emiatt a nő szeptikus sokkban életét vesztette, írja a Vice.

Budzowska szerint az orvosok korábban megállapították a magzat rendellenességét, de a terhességmegszakítást – ami megmenthette volna a nő életét – az új abortuszkorlátozások miatt nem hajtották végre.

Ez az első olyan haláleset, amely az országban hatályos kvázi abortusztilalomhoz köthető. 

A család és Budzowska közleménye szerint a katowicei ügyészség vizsgálja az esetet. Jerzy Kwasniewski, az Ordo Iuris nevű ultrakonzervatív, az abortusz további szigorítása mellett lobbizó katolikus csoport elnöke is felszólalt az ügyben, és arra figyelmeztetett, hogy az emberek ne vonjanak le elhamarkodott következtetéseket, amíg a vizsgálat le nem zajlik.

Mindenszentek napján a tüntetők Varsóban, Gdanskban és Krakkóban is protestáltak az eset miatt: az alkotmánybíróság és a konzervatív lengyel kormánypárt, a PiS épülete előtt gyertyákat gyújtottak.

Tavaly októberben országszerte tömegtüntetések és nemzetközi botrány fogadta az lengyel Alkotmánybíróság döntését, ami súlyos magzati rendellenesség esetén is törvényen kívül helyezte a terhességmegszakítást.

Kiemelt képünkön a hétfői varsói tüntetés egyik résztvevője látható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik