Nagyvilág

Kolumbiában elfogták az ország legkeresettebb kábítószerkereskedőjét

Colombian army / AFP
Colombian army / AFP

Kolumbiában elfogták Dairo Antonio Úsugát, a latin-amerikai ország Otoniel álnéven is ismert legkeresettebb kábítószerkereskedőjét, a Clan del Golfo bűnszervezet vezetőjét – közölte Iván Duque kolumbiai elnök szombaton.

Az MTI által szemlézett híradás szerint az 50 éves férfit a hadsereg, légierő és a rendőrség együttműködésének köszönhetően kerítették kézre szombat reggel az ország északnyugati felében található Uraba régióban.

Ez az évszázad legsúlyosabb csapása a kábítószerkereskedőkre országunkban

– hangsúlyozta Duque, aki Pablo Escobar drogbáró 1993-ban történt megöléséhez hasonlította Otoniel őrizetbe vételét.

Otoniel álnéven ő volt a legrettegettebb drogbáró, aki rendőröket, katonákat és helyi aktivistákat gyilkolt

– mondta a kolumbiai elnök, hozzátéve, hogy „ez most a Clan Del Golfo vége”.

Duque egyben felszólította a megmaradt bandatagokat, hogy adják fel magukat, vagy „a törvény teljes erejével fognak lesújtani rájuk”.

A kolumbiai elnök hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok Otoniel kiadatását kérte. Az amerikai igazságügyi szervek a többi között kábítószerkereskedelem vádjával folytatnak eljárást a Clan Del Golfo vezetőjével szemben. A bogotái vezetés korábban hárommilliárd peso (250 millió forint), az amerikai kormány pedig ötmillió dolláros (másfél milliárd forint) nyomravezetői díjat tűzött ki a bűnöző fejére.

Az 50 éves Otoniel egykor baloldali gerillaként kezdte, majd szélsőjobboldali félkatonai milíciákhoz csatlakozott, és később a Clan del Golfo bűnszervezet vezetőjévé küzdötte fel magát. A Kolumbia 32 tartományából tízben tevékenykedő bűnszervezet jelenleg mintegy 1200 embert tart fegyverben, többségük félkatonai milíciák volt tagja. A hatóságok szerint a kábítószerkereskedelem mellett a banda illegális bányászati tevékenységeket is felügyel, illetve országszerte tart rettegésben helyi közösségeket.

A kolumbiai hatóságok 2016-ban indították az Agamemnon fedőnevű műveletet Otoniel elfogására. A rendvédelmi szervek tájékoztatása szerint ennek során a bandavezér tucatnyi segédjét ölték meg vagy fogták el, elvágva a bűnözők pénzügyi forrásait, folyamatos menekülésre kényszerítve Otonielt. 2017-ben a bűnöző egy videóüzenetet tett közzé, amelyben azt állította, hogy kész feladni magát a hatóságoknak, bár ez végül nem történt meg. 2021 márciusában őrizetbe vették Nini Johana Úsugát, Otoniel húgát a kolumbiai rendőrség és az amerikai kábítószerellenes ügynökség (DEA) közösen végrehajtott művelete során, és kiadták az Egyesült Államoknak, ahol kábítószerkereskedelem és pénzmosás gyanúja miatt emeltek vádat ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik