Nagyvilág

Sötét árnyak a Nagy Fehéren – az egyházi korrupció miatt áll a bál Romániában

Youtube.com
Youtube.com
A magyargyűlölő politikus szerint az oknyomozás valójában egyház elleni támadás. A bukaresti érsekségnél már hullanak a fejek.

A nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselője, Dan Tanasa az egyház elleni támadásnak tartja, hogy egy oknyomozó portál leleplező videót tett közzé az ortodoxok korrupciós ügyeiről – írja a Transindex.

A Nemzet Megváltásának Katedrálisa körüli gyanús ügyek után a  Recorder azt is kiderítette, bizony bevett gyakorlat, hogy Daniel pátriárka engedélyével eltérítik a közpénzeket a Román Ortodox Egyházban (BOR).

A portál munkatársa, az uniós pénzek lehívásában jártas szakértőnek adta ki magát, megkereste a BOR több prominensét, akiktől ígéretet kapott, hogy segítenek neki megnyerni közbeszerzéseket.

A magyarellenes kirohanásairól  ismert politikus ezt értékelte úgy, hogy vallásellenes, a leleplező videó csak oknyomozónak látszik, amikor a közpénzt védi, de valójában megkérdőjelezi az egyháznak juttatott állami támogatásokat.

Szerinte Dániel pátriárka több száz millió lejjel segítette az elmúlt években a szegényeket, tehát a pénz jó helyre ment.

Akik továbbra is azt szajkózzák, hogy kórházakat akarnak, nem katedrálisokat, azok inkább nézzenek szét azon intézményeknél, amelyeknek kórházakat kellet volna építeni

– tette hozzá.

Kapcsolódó
Nagy bakot lőtt a magyarellenes román politikus
A gyűlölet elhomályosíthatta a szemét. Nagyon melléfogott a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselője. 

Dan Tanasa kirohanását árnyalja, hogy a videó után vizsgálatot indított a patriarkátus a bukaresti ortodox érsekségen. Tudatták, a filmben szereplők „helytelenül nyilvánultak meg”, be is nyújtotta lemondását Mihai Aurel, a főegyházmegye vikáriusa és Lazar Neacsu, az országos egyházi közgyűlés tagja. Ők többé semmilyen tisztséget nem töltenek be az egyházi adminisztrációban. A bukaresti érsekség tudatta, semmiféle korrupciót

nem szabad megtűrni egy intézményben, főleg nem az egyházban.

A Recorder tényfeltáró videóját október 12-én este tették közzé, azóta több mint 850 ezren megnézték a Youtube-on.

Sötét árnyak a Nagy Fehéren

Az anyag számos jogsértésre fényt derített: a közpénzek útját túlárazott munkák, törvénytelen pályázatok szegélyezik, ráadásul Dániel pátriárka áldásával, akit emberei csak úgy hívnak: a Nagy Fehér.

 

A Transindex korábban azt írta, az anyag azt járja körbe, ahogy az egyház szereplői politikusokkal, vállalkozókkal karöltve jutnak közpénzekhez templomok és egyházi épületek felújításához. A videóban szereplő, majd lemondott Mihai Aurel a pátrirárka közvetlen környezetéhez tartozott. A volt vikárius  mondta azt, hogy

a mi rendszerünkbe nehéz bekerülni, de ha bejutsz, akkor nem kell többet aggódnod.

A portál derítette ki azt is, hogy a BOR a közbeszerzési törvényeket megkerülve a Lumina (Világosság) lapban hirdeti meg a munkákat. Az újság csak a templomokban érhető el, így az egyházi elöljárók pontosan meg tudják mondani, melyik vállalkozó mikor, milyen munkára jelentkezzen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik