Nagyvilág

Észak-Korea szerint a Squid Game rávilágít a dél-koreai társadalom fenevadjellegére

Akkorát megy a Squid Game a Netflixen, hogy most már az észak-koreai rezsim sem hagyhatta szó nélkül, írja a Washington Post.

A streaming szolgáltató legfrissebb statisztikái szerint 111 millió nézővel csúcsot döntő sorozat alapvetően egy könyörtelen mese anyagilag nehéz helyzetbe került emberekről, de az észak-koreai propagandagépezet ezt egy kicsit máshogy értelmezte.

Egy államilag finanszírozott honlapon az olvasható, hogy

a műsor rávilágít a dél-koreai kapitalista társadalom fenevadjellegére, ahol a lakosságot egy szélsőséges versenyben semmisítik meg.

Azt is hozzáteszik, a Squid Game jól mutatja, milyen egyenlőtlenség van Dél-Koreában, ahol az erősek kizsákmányolják a gyengéket.

Ezzel a külvilágnak próbálhattak valamit reagálni a dél-koreai sikerre, mert északon az emberek nemhogy Netflixet, de tévét is csak elvétve nézhetnek.

Észak- és Dél-Korea soha nem ápolt egymással jó kapcsolatot, technikailag a két ország háborúban áll egymással, és komoly kulturális különbségek is vannak közöttük, aminek rendre hangot is adnak. Kim Dzsongun például júniusban ördögi ráknak nevezte a koreai popzenét.

Emellett az észak-koreai rezsim rendszeresen bírálja szomszédja kapitalista rendszerét, miközben azt egyébként jól tudni, hogy Észak-Koreában egyre többen élnek mélyszegénységben és a koronavírus-járvány ezen a helyzeten csak súlyosbított.

Az elmúlt időszakban éppen ezért nincs hangzatosabb konfliktus a félszigeten, Észak-Koreának ugyanis megvan a maga baja otthon, de Kim Dzsongun ezzel együtt a napokban azt azért jelezte, hogy verhetetlen hadsereget építenek. 

Kapcsolódó
Hiába tarolták le a Squid Game véres gyerekjátékai a világot, attól ez még nem egy remekmű
Hatalmasat fut a Netflixen a koreai túlélő dráma, amelyben kétségbeesett emberek vetélkednek egy halom pénzért, vállalva akár az erőszakos halált is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik