Nagyvilág

Nyílvesszős támadás történt egy norvég városban, többen meghaltak

Håkon Mosvold Larsen / NTB / AFP
Håkon Mosvold Larsen / NTB / AFP

Legkevesebb öten meghaltak és többen megsebesültek, miután egy férfi nyílvesszőkkel támadt a járókelőkre Norvégiában, írja a BBC.

A rendőrség tájékoztatása szerint az incidens az Oslótól 80 kilométerre délnyugatra fekvő, 28 ezer fős Kongsberg városában történt helyi idő szerint este negyed 7-kor.

A rendelkezésre álló adatok arra utalnak, hogy a gyanúsított egyedül hajthatta végre a támadást. Øyvind Aas helyi rendőrkapitány azt nyilatkozta, egyelőre túl korai lenne kijelenteni, hogy terrortámadásról van szó.

Egy 37 éves dán férfi az elkövető, írja a BBC.

Aas újságírói kérdésre válaszolva elmondta, Oslóból is a városba irányítottak rendőröket és bombakereső csapatokat. Rengeteg szemtanút kell kihallgatniuk.

A norvég lapok szerint az elkövető először egy Coop Extrából lőtt az emberekre válogatás nélkül, majd a város több pontján is folytatta a vérengzést, mielőtt elfogták, de ezek az információk zavarosak. A letartóztatott férfit mostanáig nem hallgatták ki.

Håkon Mosvold Larsen / NTB / AFP

Harald Kristiansen, a Coop szóvivője a norvég állami sajtóval azt közölte, egyik üzletükben súlyos incidens történt, ugyanakkor nem bocsátkozott részletekbe. Azt elmondta, hogy a cég munkavállalói közül senki nem sérült meg.

Az áldozatok számáról egyelőre nem tudni pontos információt, de a helyi sajtó késő este öt halottról írt hivatalos forrásokra hivatkozva. A sérülteket a közeli kórházakba szállították, a lakosokat pedig felszólították, hogy ne mozduljanak ki otthonról.

A támadó nem adta meg magát egyből, összetűzésbe került a rendőrökkel. Állítólag egy civil ruhás rendőrt hátba is lőtt, de Aas ezt nem erősítette meg.

Håkon Mosvold Larsen / NTB / AFP

A helyszínre rengeteg jármű érkezett, helikopterek is köröztek a levegőben.

Kari Anne Sand, Kongsberg polgármestere a VG című lapnak azt mondta, a támadás tragédia minden érintett számára.

Nincsenek szavaim. Krízisközpontot állítottunk fel egy helyi hotelben. Minden tőlünk telhetőt megteszünk

– mondta.

Monica Maeland norvég igazságügyi minisztert tájékoztatták az eseményekről és folyamatosan figyeli a fejleményeket.

A rendőrség későn este azt a tájékoztatást adta ki, hogy országszerte minden rendőrt felfegyvereznek. Ez egy óvintézkedés a rendkívüli helyzetben. Norvégiában egyébként normál helyzetben nem hordanak maguknál éles lőfegyvert az egyenruhások, de szükség esetén van hozzáférésük azokhoz. Ezzel együtt nem feltételezik, hogy országos szintű lenne a fenyegetettség.

Erna Solberg ügyvivő norvég miniszterelnök szörnyűnek nevezte a kongsbergi támadásokat, hozzátéve, hogy az erőszak sokkolta az egész nemzetet.

Ole Berg-Rusten / NTB / AFP

Az elkövető borzalmas cselekményt hajtott végre. Drámai a helyzet, ami súlyosan érintette Kongsberg közösségét és egy olyan esemény, ami mindannyiunkat megráz. Sok mindent nem tudunk még ezekben a pillanatokban, ezért korai lenne az incidens indítékáról bármit is kijelenteni. Ezzel együtt a rendőrség vizsgálja, hogy terrorcselekmény történt-e. Kegyetlen tettnek voltunk szemtanúi ma este Kongsbergbem, és megértem, hogy sokan félnek

– mondta a támadást követő sajtótájékoztatóján. Megjegyezte, hogy a rendőrség kontroll alatt tartja a kialakult helyzetet és minden szükséges erőforrás a rendelkezésükre áll.

A támadás éppen egy választást követően érte Norvégiát. Solberg tegnap mondott le a szavazás eredményeként miniszterelnöki posztjáról, de utódja, Jonas Gahr Store csak a hét második felében lép hivatalba.

Kapcsolódó
Nyolc év után új miniszterelnöke lesz Norvégiának, a balközép nyerte a választásokat
Jó és állhatatos miniszterelnöke volt Norvégiának - mondta a megválasztott milliárdos Erna Solbergről.

A skandináv ország második világháború utáni történetének legsúlyosabb merényletét közel tíz éve követték el. A szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik 2011. július 22-én pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, majd a közeli Utoya szigetén a kormányzó párt ifjúsági szekciójának táborában kezdett féktelen lövöldözésbe. Az akkori támadásban hetvenheten vesztették életüket.

Kapcsolódó
A film, ami a Breivik-mészárlás közepébe lök mindnyájunkat
Az Utoya, július 22. egy hatalmas gyomrossal emlékeztet Norvégia történetének legsúlyosabb terrormerényletére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik