Nagyvilág koronavírus

Románia tárgyal a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek Magyarországra szállításáról

Facebook / Szijjártó Péter
Facebook / Szijjártó Péter

A román hatóságok tárgyalásokat folytatnak Magyarországgal a súlyos állapotban lévő Covid-betegek átszállításáról, közölte pénteken Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője az Agerpres tudósítása szerint.

Arafat hozzátette, ki kell dolgozni a betegek átszállításának mindkét fél által elfogadott mechanizmusát, amelyben megszabják, hogy milyen esetben, milyen körülmények között és hány beteget lehetne átszállítani a szomszédos országba.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyébként korábban azt írta Facebook-oldalán, hogy

amennyiben szükség van betegek ellátására, a magyar egészségügyi ellátórendszer kapacitásai megvannak, így számíthatnak ránk.

Romániában nagyon súlyos a helyzet: pénteken meghaladta a 350-et az egy nap alatt elhunyt koronavírus-fertőzöttek száma, így az utóbbi 24 órában lakosság arányosan Romániában követelte a legtöbb áldozatot a járvány.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem által közölt nemzetközi adatok sorában Románia ezzel a hatodik helyre került az egy nap alatt elhunyt fertőzöttek abszolút száma tekintetében a jóval népesebb Egyesült Államok, Oroszország, Mexikó, Brazília és Németország után.

Lakosságarányosan azonban – az egymillió lakosra jutó 18,7 Covid-halálesettel – nemcsak Európában, hanem világviszonylatban is Romániában szedte az utóbbi 24 órában a legtöbb áldozatot a járvány.

Pénteken 13 854 újonnan diagnosztizált fertőzésről számoltak be a román hatóságok, ezzel túllépte a napi tízezret az újonnan diagnosztizált fertőzöttek kéthetes mozgóátlaga.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik