Nagyvilág koronavírus

A skandináv országok felfüggesztették a 30 év alatti férfiaknál a Moderna vakcináját

Sebastian Barros / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Sebastian Barros / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A skandináv országokhoz hasonlóan Finnország is felfüggesztette, és immár nem ajánlja a Moderna koronavírus elleni oltásának felhasználását egyes korcsoportokban a vakcina ritka mellékhatásaként fellépő szívgyulladás megnövekedett kockázata miatt.

A finnországi egészségügyi és jóléti intézet (IHW) csütörtökön bejelentette, hogy a hatóságok 30 év alatti férfiak esetén nem fogják használni a Moderna oltását, helyette Pfizer/BioNTech vakcinát ajánlanak.

A finn kormányzati intézet úgy találta, hogy a fiatal férfiak és fiúk némileg nagyobb kockázattal vannak kitéve mellékhatásként a szívizomgyulladásnak.

A finnországi lépést megelőzően hasonló döntést hozott szerdán a három másik északi ország is.

Svédország felfüggesztette Moderna védőoltás használatát a 30 év alatti lakosok esetében, Dánia bejelentette, hogy a 18 év alatti lakosok nem kaphatnak a vakcinából, Norvégia pedig azt javasolta a 30 év alatti állampolgárainak, hogy Moderna- helyett Pfizer-védőoltást kérjenek.

Az amerikai Moderna cég által kifejlesztett oltóanyagot a svájci Lonza cég gyártja az európai felhasználók számára.

Mind a négy ország egy eddig még nem publikált tanulmányra alapozta döntését, amiről a svédországi közegészségügyi hivatal azt mondta, hogy a vizsgálat olyan mellékhatások fokozott kockázatát mutatta ki, mint a szívizom- vagy a szívburokgyulladás. A hivatal közleménye hozzátette, hogy a mellékhatások kockázata ugyanakkor nagyon alacsony.

Az északi országok tanulmányának előzetes információit megküldték az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) negatív mellékhatásokat vizsgáló bizottságának, értékelésre és véleményezésre.

Időközben Dánia visszakozott szerdai döntésétől: a koppenhágai országos egészségügyi hatóság pénteken megerősítette, hogy a Moderna koronavírus elleni védőoltását továbbra is használja a 18 év alatti lakosok beoltására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik