Nagyvilág

Elrabolt szerbiai csecsemők: 40 éves férfié az első megoldott ügy

YouTube.com
YouTube.com
A korábbi hírek szerint mintegy 6 ezer eltűnt újszülöttről tudnak.

Az Igazságot és Igazságosságot a Babáknak  (Za istinu i pravdu o bebama) nevű egyesület közölte, megszületett az első siker egy 40 éve eltűnt csecsemő ügyében. DNS-teszt igazolta, a nevelőszülőknél nevelkedett Mladan Radivojevic édesanyjának gyanúját, fiát a krusevaci kórház szülészetén elrabolták – írja a Szabad Magyar Szó. 

Az 1981. március 3-án született férfi a krusevaci ügyészség előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, több mint három éve kezdett nyomozásba, de mindenhol ellenállásba ütközött, így az Igazságot és Igazságosságot a Babáknak egyesülethez fordult segítségért.  Mladan Radijovic már találkozott édesanyjával, megismerkedett a húgával és vele közösen jelent meg az újságírók előtt.

Az édesanyát nagyon felzaklatták a történtek, ezért nem állt a nyilvánosság elé –közölte az egyesület elnöke. Radisa Pavlovic azt mondta, az asszony korábban azzal kereste fel őket, hogy 1981. március 3-án a krusevaci kórházban egészséges fiúnak adott életet, de néhány nap múlva közölték, gyermeke meghalt, hazamehet. Nem kapott semmiféle dokumentumot.

Az egyesület javasolta neki, végeztessen DNS-tesztet. Az eredmények igazolták, hogy Mladan a fia.

 

 

 

Radisa Pavlovic tagja az eltűnt gyerekek ügyében az állami szervek munkáját kivizsgáló bizottságnak, de követelni fogja azt is, hogy az eltűnt csecsemők ügyével külön ügyészség foglalkozzon, mert az illetékesek eddig kifejezetten akadályozták egyesülete munkáját.

2019 végén tettek feljelentést Mladan Radivojevic elrablása miatt, az üggyel három ügyészség, öt rendőrség foglalkozott, mégis az egyesület oldotta meg.

Bár az állam két éve beharangozta, hogy létrehoznak egy DNS adatbázist, ami sokban segíthetett volna a szülőknek, de ebből sem lett semmi – mondta Radisa Pavlovic. Az elmúlt napokban komoly fenyegetéseket kapott. Nem törődik velük, mert Mladan Radivojevic esete sokaknak adhat reményt.

Szerbiában az elmúlt években több olyan ügy látott napvilágot, amikor kiderült, halottá nyilvánított újszülötteket adtak örökbe, a szülők tudta nélkül, pénzért. Mintegy hatezer szülő véli úgy, hogy csecsemőjét a kórházban közvetlenül szülés után elrabolták.

Kapcsolódó
6 ezer eltűnt csecsemő ügyét vizsgálja Szerbia
A gyerekeket más európai országokba csempészték, nevelőszülőknek adták el őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik