Nagyvilág

6 ezer eltűnt csecsemő ügyét vizsgálja Szerbia

A gyerekeket más európai országokba csempészték, nevelőszülőknek adták el őket.

Szerbiában az elmúlt években több olyan ügy látott napvilágot, amikor a halottá nyilvánított újszülöttekről utóbb kiderült, hogy a szülők tudta nélkül, pénzért külföldre örökbe adták őket.

A Szabad Magyar Szó most a szerb sajtó alapján azt írja, hogy a kormány egy új bizottságot hozott létre, amely kivizsgálja a szülészetekről eltűnt csecsemők ügyét.

A 15 tagú testület feladata lesz az adatok gyűjtése, az ügyek feltárása. Hat tagot az állam delegál, kilencet az eltűnt csecsemők szüleit tömörítő civil szervezetek.

Mintegy hatezer szülő véli úgy, hogy csecsemőjét a kórházban közvetlenül szülés után elrabolták, és a gyerekeket más európai országokba csempészték, ahol nevelőszülőknek adták el őket.

A bizottság megalakítását egy februárban elfogadott törvény irányozza elő. A jogszabályt főleg az eltűnt babák szülei bírálták. Az Európai Unió korábban többször sürgette Szerbiát, hogy fogadja el a babaexport minden részletét tisztázó törvényt.

Radisa Pavlovic, az Igazságot és igazságosságot a babáknak (Za istinu i pravdu o bebama) nevű egyesület elnöke korábban azt mondta, ki kell deríteni, kik akadályozták évekig a nyomozást, mert a szülők az igazsághoz és az igazságtételhez ragaszkodnak, míg a törvény csak a kártérítésről rendelkezik.

Politikusok is bírálták a kormányt, amiért csak anyagi kárpótlást, tízezer euró kínált a szülőknek egy eltűnt csecsemőért. A szerb belügyminisztérium adatai szerint két éve 615 bűnvádi feljelentést tettek újszülöttek elrablása miatt.

Kiemelt kép: Za istinu i pravdu o bebama /Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik