Nagyvilág

Lejárt a határidő, késve, de jön majd az uniós pénz

MTI / EPA / Reuters pool / Yves Herman
MTI / EPA / Reuters pool / Yves Herman
Akár már idén megérkezhet az előleg az EU járványügyi mentőcsomagjából.

A meghosszabbított határidőre a kormánynak nem sikerült tető alá hoznia az egyezséget Brüsszellel a magyar helyreállítási tervről, de a Népszava brüsszeli forrásai szerint hat héten belül meglesz az alku a pénzzel együtt járó kötelezettség-vállalásokról.

A kormány korábban jelezte, a helyreállítás nem várhat, ezért akkor is elindítja a költségvetésből a programokat, ha még nem áll rendelkezésre az uniós pénz. A Népszava ugyanakkor úgy tudja, bő egy hónap múlva az Európai Bizottság zöld utat adhat a helyreállítási tervnek. Ha utána a tagállamok pénzügyminiszterei is rábólintanak, akkor reális esélye van, hogy

Magyarország év végén, legkésőbb jövő év elején hozzájut a támogatás 13 százalékát kitevő előleghez, ami 326 milliárd forint.

Korábban a Portfolio írt arról, hogyÁgostházy Szabolcs uniós forrásokért felelős államtitkár, illetve Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője szintén optimistán nyilatkozott a helyreállítási terv elfogadásáról.

Magyarország május 12-én nyújtotta be a helyreállítási programját, amelynek elfogadásához a biztosi testület főleg korrupcióellenes- és az igazságszolgáltatás függetlenségét garantáló intézkedéseket várt.

Kapcsolódó
Bírósági reform és korrupciós vizsgálatok nélkül nincs uniós pénz
Az EU jogállamisági biztosa szerint a magyar és lengyel kormánnyal kimerült a párbeszéd lehetősége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik