Belföld europoli

Akkor is megindítaná a kormány a helyreállítási tervet, ha nem érkezik uniós forrás

Majd fedezik a költségvetésből.

A helyreállítás nem várhat, ezért a programokat akkor is megindítjuk, ha az uniós pénz nem áll még rendelkezésre, a megvalósítást addig a költségvetésből finanszírozzuk

– ezt válaszolta a Miniszterelnökségi Sajtóiroda az ATV híradjónak, miután az Európai Bizottság Magyarország esetében igazságügyi reformhoz kötné a helyreállítási alap kifizetését.

Mint fogalmaztak, számukra egyértelmű, hogy a gyermekvédelmi törvény az oka annak, hogy a Bizottság viszakozik, mivel korábban a magyar tervekkel kapcsolatban semmilyen gazdasági, szakmai probléma nem merült fel, a tárgyalások közel voltak a lezáráshoz. A gyermekvédelmi törvény elfogadását követően azonban „abszurd követelésekkel álltak elő” az EB képviselői.

Az iroda szerint ugyanakkor a magyar helyreállítási terv késedelmes uniós elfogadása nem veszélyezteti a hazai programok megvalósítását, a kormány elkötelezettsége a vállalt fejlesztések vonatkozásában változatlan.

Korábban az EU jogállamisági biztosa, Didier Reynders is megszólalt a magyar helyreállítási tervvel kapcsolatban. Ő nem ejtett szót a homofób elemekkel tarkított pedofiltörvényről, ugyanakkor kifejtette, hogy rendszerszintű problémák vannak Magyarországon a jogállamisággal, és amíg nem lesz idehaza mélyreható reform a korrupció üldözésében és az igazságügyben, visszatartanák a támogatásokat.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik