Nagyvilág europoli

Szeptember 30-ig lehet tárgyalni a magyar helyreállítási tervről

Az Európai Bizottság megállapodott Magyarországgal a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk utáni helyreállítás tervről szóló tárgyalások határidejének szeptember 30-ig tartó meghosszabbításáról – erősítette meg Veerle Nuyts, az Európai Bizottság illetékes szóvivője csütörtökön.

Az uniós szóvivő a testület szokásos sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: az Európai Bizottság a tárgyalások határidejének meghosszabbítását kérte Magyarországtól, amit az illetékes magyar hatóságok nem kifogásoltak.

Az uniós bizottság konstruktívan működik együtt Magyarországgal, hogy szeptember végére véglegesítsék a terv értékelését,

fogalmazott a szóvivő.

Valdis Dombrovskis, gazdaságért és kereskedelmi kapcsolatokért felelős uniós biztos az európai uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) hétfői ülését követően közölte: a Magyarország nemzeti helyreállítási tervéről tartott előremutató megbeszélések folytatódnak az Európai Bizottság és a magyar hatóságok tárgyalói között. Elmondta, a brüsszeli testület azt javasolta a magyar kormánynak, hogy a nemzeti helyreállítási tervről szóló tárgyalások határidejét szeptember 30-ig hosszabbítsák meg.

Veerle Nuyts, a testület hét eleji sajtótájékoztatóján közölte: a magyar illetékes fél válaszolt az uniós bizottság javaslatára, amely szerint „kész konstruktív módon együttműködni a még nyitott kérdések megoldása érdekében”. Elmondta, azt is, az Európai Bizottságnak azért van szüksége a határidő meghosszabbítására, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre minden szükséges információ megérkezésére és a testület értékelni tudja a szakmai elvárásoknak való megfelelést.

Az EU a 750 milliárd eurós helyreállítási alap létrehozásáról szóló rendeletben hat szakpolitikai pillérhez kapcsolódóan határozta meg a pénzek elköltését. E területek közé tartozik a zöld és a digitális átállás, az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés, valamint a társadalmi és területi kohézió. Ugyancsak fontos reformterület az ipar dekarbonizálása, az épületek felújítása, a közigazgatás digitalizálása és a munkaerő átképzése.

Az Európai Bizottságnak a nemzeti terv benyújtását követően – kivéve, ha az érintett tagállammal halasztásról állapodik meg – két hónap áll rendelkezésére a terv értékelésére és a jóváhagyásáról szóló tanácsi végrehajtási határozatra irányuló javaslat előterjesztésére. A tagállami szakminisztereket tömörítő Tanács ezt követően egy hónapon belül megvizsgálja a javaslatot. A határozat elfogadását követően a tagállam kétoldalú finanszírozási megállapodásokat írhat alá a bizottsággal, és két hónapon belül megkaphatja a megállapodás szerinti előfinanszírozást.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik