Nagyvilág

Bekeményítettek a szerbek a koszovói határon 

Небојша Стефановић / Facebook
Небојша Стефановић / Facebook
Pattanásig feszült a helyzet, a KFOR is megnövelte a járőrök számát.

A Szerb Hadsereg négy páncélosa vonult a jarinjei határátkelőhöz, ahol napok óta nagy a feszültség. Az elmúlt három napban szerb helikopterek, vadászgépek is köröztek a környéken – írja a Szabad Magyar Szó. 

Azt nem tudni, a páncélosok honnan érkeztek, de a szerb hadsereg két alakulata harckészültségben van az észak-koszovói helyzet miatt. Ezt a minap jelentette be Nebojsa Stefanovic védelmi miniszter (a képen), amikor elmondta, mindez nem provokáció, csak egyértelmű üzenet.   

A KFOR is megnövelte járőrei számát Jarinjében, ahol a koszovói rendőrség (ROSU) különleges egységei nyolc napja állomásoznak. A Kosovo Online szerint a KFOR figyelemmel kíséri a helyzetet Koszovó egész területén, és arra összpontosít, hogy biztosítsa a biztonságos környezetet és a szabad mozgást minden közösségnek.

Az észak-koszovói Jarinje és Brnjak közigazgatási átkelők blokádja  a rendszámtáblák cseréje miatt kezdődött. Albin Kurti koszovói kormányfő szerint itt lenne az ideje, hogy Szerbia és Koszovó kölcsönösen elismerje egymás rendszámtábláit, de Belgrád szerint ez lehetetlen, mert azt jelentené, hogy Szerbia elfogadja Koszovó önálló állami létét.

A Szabad Magyar Szó idézte Aleksandar Vucic elnököt, aki egy  tévéműsorban azt ígérte, a szerb hadsereg nem vonul be Koszovó területére, mert békésen akarja rendezni a problémát, de a NATO-főtitkárnak is elmondta, nem engedi a szerbek elleni erőszakot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik