Nagyvilág

Feszültség a rendszámtáblák miatt a szerb-koszovói határon

MTI /AP / Bojan Slavkovic
MTI /AP / Bojan Slavkovic
Bár Koszovó szerint csak a kölcsönösség elvét alkalmazzák, a szerb elnök összehívta a Nemzetbiztonsági Tanácsot.

Szerbiában hatalmas felháborodás fogadta azt a hírt, amely szerint Koszovóban már nem érvényesek az észak-koszovói szerb rendszámok, a szerbiai autók sofőrjeit ideiglenes tábla kiváltására és biztosítás fizetésére kötelezik. A kettő együtt öt euróba kerül –írta a Szabad Magyar Szó.

A portál szerint ugyanakkor ebben nem volt semmi meglepő. Egyrészt a koszovói rendőrség ezt előre jelezte, másrészt már tíz éve ugyanezt teszi a Koszovóból érkező sofőrökkel Szerbia.

Bár a szerb közszolgálati média azt állította, hogy a határon a szerb rendszámtáblákat levetetik, ez nem volt igaz, valójában mindenki csak leragasztotta szigetelőszalaggal a rendszámtáblát. Szerbia és Koszovó két határátkelőjénél, Jarinjénél és Brnjaknál mindenesetre megjelent a koszovói különleges rendőri alakulat (Rosu), több száz koszovói szerb pedig lezárta az utakat.

Bár Koszovó szerint csak a kölcsönösség elvét alkalmazzák,  Szerbiában összehívta a Nemzetbiztonsági Tanácsot Aleksandar Vucic államfő, aki az ülés után a Rosu azonnali visszavonását követelte és azt mondta, Szerbia csak ezt követően hajlandó tárgyalni a helyzet rendezéséről.

A szerb elnök elutasította az EU kompromisszumos javaslatát, de azt jelezte, kész az albánokkal Brüsszelben tárgyalni, és ha lehet, valamilyen egyetértésre jutni, jóakarata jeleként pedig hagy némi időt Pristinának, hogy megváltoztassa rossz döntéseit.

Vucic kiemelte, ha fizikai erőszakba torkollik az ügy, a KFOR köteles lesz reagálni. Ha a NATO nem reagál, akkor sem fog a 2004-es pogromhoz hasonló történni, és a Vihar hadművelet sem ismétlődik meg – hangsúlyozta Szerbia elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik