Nagyvilág

Nem mehetnek vissza az iskolába a felsős afgán lányok

Afganisztánban következő héttől újraindítják a fiúk számára a felsőbb osztályokban az oktatást– írja a Guardian a tálib kormány bejelentése alapján. A 7. osztály és 12. osztály közötti fiúknak, valamint a férfi tanároknak vissza kell térniük az intézményekbe, arról azonban nem volt szó, hogy a lányok mikor folytathatják a tanulás a középiskolákban, ha egyáltalán folytathatják.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a tálib kormány ezzel az afgán lakosság felét elzárja attól, hogy magasabb szintű oktatást kapjon. Ezen felül a nőket érintő korlátozások terjedését mutatja az is, hogy a nőügyi minisztérium korábbi épületét az újjáélesztett erkölcsrendészeti minisztérium kapta meg.

A kormány azt megengedte, hogy kinyissanak a magánegyetemek és oda vissza is térhetnek a női hallgatók, de nikábot és az egész testüket elfedő kendőt, úgynevezett abaját kell viselniük. A rendelet értelmében az egyetemekre külön bejáraton mehetnek be a férfiak és a nők, külön osztályokban kell tanulniuk, és a tanintézményeknek olyan körülményeket kell teremteniük, hogy a két nem képviselői ne érintkezhessenek egymással a szünetekben és távozáskor.

Kapcsolódó
Pánikszerűen vásárolják fel a burkákat a jövőjük miatt rettegő afgán nők
A tálibok azt ígérik, továbbra is lesznek jogaik az afgán nőknek, de sokan már pár nap után úgy érzik, hogy rosszabbra fordult a sorsuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik