Nagyvilág

Hálásak az afgán menekültek a magyar kormánynak, de a körülményeik lehetnének jobbak

Híradó / RTL Klub
Híradó / RTL Klub
Az RTL Híradójának nyilatkozók sorsa három hónapig biztos csak, hogy utána mi lesz, az a jövő rejtélye.

A balassagyarmati menekülttáborban forgatott az RTL Klub Híradójának stábja csütörtökön. Azokat az afgánokat szólaltatták meg, akiket a magyar légierő evakuált Kabulból a Talibán hatalomátvétele miatt, mivel korábban segítették a NATO-szövetségesek munkáját.

Az egyik férfi elmondta, 15 éven át dolgozott a nyugati országoknak, a tálibok a családján álltak bosszút ezért, megölték a sógorát, így menekülőre fogták. Más afgánok azt mondták, nagyon hálásak a magyar kormánynak, hogy kimentette őket, de a szálláson nem jók a körülmények.

Egy szobában van, hogy tizenhárman alszanak, sokan így kénytelenek a földön összekuporodni. Egy másik férfi a hideg ételre panaszkodik, ami szembemegy az afgán kultúrával.

A fő problémájuk persze az, hogyan alakul a jövőjük. A kormány friss rendelete szerint 3 hónapig szállást és ellátást kapnak evőeszközökkel és tisztálkodási szerekkel, valamint 18 hónapig jogosultak egészségügyi ellátásra.

Győző Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje szerint tartózkodási engedélyt fognak kapni méltányossági alapon. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég a Kormányinfón azt mondta, akik a magyaroknak segítettek kinn Afganisztánban, menekültstátuszt kaphatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik