Nagyvilág europoli

Nagyon megugrott a menedéket kérő afgánok száma az unióban

A felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorúak által beadott kérelmek száma több mint 2000-re rúg.

Noha az elmúlt évekhez hasonlóan júliusban is a szíriai állampolgárok tették ki az Európai Unióban menedéket kérők legtöbbjét, rendkívül megemelkedett az afgánok által beadott, menedékjog iránti kérelmek száma – közölte az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) csütörtökön.

Az Európai Unió máltai központú hivatala szerint a bevándorlók lényegesen több kérelmet nyújtottak be júliusban az előző hónapokhoz képest. A kérelmek száma a koronavírus-járvány kitörése óta a legmagasabb volt ebben a hónapban, és megközelítette a világjárvány előtti szintet.

A jelentés szerint júliusban mintegy 50 ezer, nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be az unióban, nyolc százalékkal többet, mint az előző hónapban.

A menedékkérők legtöbbje szíriai, afgán, török, pakisztáni és iraki volt, az afgánok beadott kérelmeinek száma az ötödik egymást követő hónapban növekedett. Júliusban mintegy 7300 volt, 21 százalékkal több, mint júniusban. A szíriaiak által beadott kérelmek száma 8500 volt júliusban, ami 14 százalékkal több az előző hónap adataihoz képest. Az afgán és a szíriai kérelmek száma közötti különbség 2020 decembere óta csökken.

A felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorúak által beadott kérelmek száma megközelítette a 2200-at, míg számuk júniusban 1900, májusban 1500 volt. Legtöbbjük Afganisztánból érkezett.

Az illetékes tagállami hatóságok júliusban mintegy 35 100, elsőfokú határozatot hoztak 39 százalékos pozitív elbírálás mellett. A pozitív tagállami határozatok legtöbbje menekültstátuszt, illetve kiegészítő védelmet biztosított a kérelmezőknek. Az elismerési arány különösen a szíriainak és az eritreaiaknak kedvezett. Az afgánok kérelmeinek pozitív elismerési aránya 45 százalékos volt.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik