Belföld

Kiderült, mi vár a Magyarországra menekített afgánokra

FArkas Norbert / 24.hu
FArkas Norbert / 24.hu

Kedden este jelent meg az a kormányrendelet, amely a magyar állam által kimenekített afgán állampolgárok ellátását és elhelyezést szabályozza. Amint azt korábban megírtuk, a magyar katonák 540 embert menekítettek ki az országból, közöttük az afgán állampolgárok mellett amerikaiakat, magyarokat, osztrákokat.

Ahogyan az sejthető volt, a kimenekített afgánok nem menekültügyi eljárás keretében kapnak ellátást és elhelyezést a magyar államtól. Szeptember elején kiderült, hogy a karanténkötelezettség letöltése után a kimenekített családok vámosszabadi befogadó állomáson, illetve szükség szerint a balassagyarmati közösségi szálláson kapnak elhelyezést és ellátást. A négyszáznál is több afgán állampolgár értesülésünk szerint olyan igazolást kapott, amely lehetővé teszi ideiglenes magyarországi tartózkodásukat, később pedig tartózkodási engedélyre lesznek jogosultak.

A kedden megjelent kormányrendelet szerint a kimenekített családok mindössze három hónapon át jogosultak elhelyezésre és ellátásra a befogadó intézményekben.

Az életüket az mindenesetre valószínűleg megkönnyíti, hogy a beutazást követő 18 hónapban, vagyis nagyjából 2023 februárjáig egészségügyi ellátások igénybe vételére is jogosultak lesznek. Az ellátásnak ez a formája összességében azonban még mindig jóval szűkebb, mintha az Afganisztánból kimenekítetteket menedékkérőként kezelnék, azaz menekültügyi eljárásban gondoskodna róluk az állam.

Mint ismert, 2019 februárjában Magyarország a polgárháború sújtotta Venezuelából fogadott be mintegy háromszáz embert, jellemzően olyanokat, akik hitelt érdemlően tudták igazolni magyarországi kötődésüket. Major Magda, a Helsinki Bizottság menekültügyi programjának jogi előadója a 24.hu kérdésre azt mondta, az ő esetük nagyon hasonló a most befogadott afgánokéhoz, ugyanis ők sem menekültügyi eljárás keretében kaptak ellátást, hanem tartózkodási engedélyre lettek jogosultak. Különbség azonban, hogy a Venezuelából ideérkezők az ingyenes utazás mellett legalább egy évig ingyen lakást, integrációs programot, ingyenes magyar és angol nyelvtanfolyamot kaptak, valamint letelepedési papírokat, amelyekkel érkezésük után nem sokkal már legálisan munkába állhattak. Az ő esetükben a határidőn túli ellátásokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak szervezte ki az állam.

Hogy mi történik majd a három hónapos ellátási jogosultság lejárta után a kimenekítettekkel, illetve számíthatnak-e további segítségre Magyarországtól, arról kérdéseket küldtünk a Belügyminisztérium sajtóosztályára. Ha válaszolnak, frissítjük cikkünket az új információkkal.

Kiemelt képünkön az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság vámosszabadi befogadóállomása látható. Fotó: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik