Nagyvilág

Visszaállítaná a kötelező sorkatonaságot Szerbia

Nebojša Stefanović / Facebook
Nebojša Stefanović / Facebook
Nebojsa Stefanovic azt is elárulta, hogy az hat hónapig tarthat majd.

A szerb kormány nagyon komolyan fontolgatja a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését, év végéig pedig dönt is erről – idézte a Szabad Magyar Szó a védelmi minisztert. Nebojsa Stefanovic jelezte, ő nagyon támogatná a sorkatonaság újbóli bevezetését.

A miniszter szerint ez lenne egyértelműen az ország érdeke is. A részletekről egyelőre annyit árult el, hogy a kiképzés a legnagyobb valószínűséggel a hat hónapig tartana. Mint mondta, ha valóban kötelezővé teszik a szolgálatot, akkor azt bevezetése előtt alaposan előkészítik. A miniszter szerint Szerbia senkit sem fenyeget, de azt sem szeretné, ha valaki azt hinné, hogy Szerbia “könnyű préda”.

A miniszter korábban azt mondta, a tervek szerint évente négy generáció vonulna be, minden évben 10 ezer embert képeznének ki. Aleksandar Vucic államfő szerint a sorkatonaság kérdését közvitára bocsátják. Az elnök felidézte, idén a hivatásosok komoly fizetésemelést kapnak, a felszerelésüket korszerűsítik.

A Vajdaság Ma tavaly azt írta, a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetésének sok akadálya van, de a legnagyobb maga az Alkotmány, amely kimondja, senki sem köteles hitével vagy meggyőződésével ellentétben katonai szolgálatot teljesíteni, amely magában foglalja a fegyverhasználatot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik