Nagyvilág

Szardínián és Nápolyban is járt egyszerre a NER luxusrepülője és Szíjj László szuperjachtja

Azimut Yachts Croatia by Navis Marine
Azimut Yachts Croatia by Navis Marine

Az Átlátszó összevetette Szíjj László milliárdos legújabb, tízmilliárdos értékűre taksált szuperjachtjának, illetve a NER legfelsőbb köreihez köthető, ugyancsak milliárdos értéket képviselő magánrepülőjének útjait, így nagyjából kirajzolódott, hogy hol pihenhettek a luxusjárműveket használók idén nyáron.

Idén nyáron derült ki, hogy újabb jacht került Szíjj László máltai offshore cégének tulajdonába. Az L&L Charter az 50 méter hosszú, Seagull MRD névre hallgató hajó, amely máltai zászló alatt hajózik és ezért a máltai nyilvántartásban szerepel, tavaly készült az olasz Benetti gyárban. Ugyanott, ahol a cég másik jachtja, a Mészáros Lőrincet és Szijjártó Pétert is szállító Lady MRD. A lap összesítése szerint Máltára vezető első útja után a Seagull MRD tavaly augusztus végén Olaszországba ment, ahol néhány napot töltött Mergellina kikötőjében, majd szeptember elején egy hetet volt Szardínia szigetén, Olbia vizein. Innen a franciaországi Cannes-ba hajózott, majd néhány nap után a közeli Saint-Tropez kikötőjében horgonyzott le, majd ismét Cannes, és a szomszédos Antibes következett, szeptember 29-én pedig Livornóba ment a Seagull MRD, és nem is mozdult onnan bő fél évig.

2021. június közepén beindult a szezon: július elejéig a jacht járt Mergellina, Capri, Positano, Marina di Cassado és Castellammare di Stabia kikötőjében. Júliusban Arechi, Ischia, Olbia, Bonifacio, Porto dell’Etna, Szirakúza, Panarea, Punta Lingua, Salina, Lipari vizein járt, majd visszatért Olbiába.

Ugyancsak szép utakat tett meg az OE-LEM lajstromjelű, a NER-hez köthető luxusrepülőgép is. A magánrepülőgép tavaly nyáron főként Budapest és az Adria között ingázott, a horvát tengerparton pedig többször „találkozott” a Lady MRD jachttal. Az OE-LEM a koronavírus-járvány ellenére nem pihent ősszel sem: Zürichben, Nizzában, Rijekában és Velencében is járt. 2020 végén a Maldív-szigetekre ment a repülő, ahonnan csak idén januárban jött vissza Budapestre. A járványveszély ellenére azonban ezután sem maradt Ferihegyen: februárban járt Horvátországban, Dubajban, a hónap közepén pedig megint a Maldív-szigetekre ment, majd március közepén ismét Dubajba repült. Onnan hazatérve pedig Szíjj Lászlót vitte üzleti útra Zürichbe, a bankjairól híres svájci városba.

Az Átátszó szerint

2020 szeptemberében háromszor is előfordult, hogy az OE-LEM Nizzában volt, a Seagull MRD pedig a közeli Cannes-ban. Idén júniusban többször is épp akkor ment az OE-LEM Nápolyba, amikor a jacht ott volt a mergellinai kikötőben, vagy a közeli Capri és Positano kikötőjében horgonyzott.

Július elején is volt egy ilyen nápolyi találkozásuk a luxusjárműveknek, aztán a hónap többi részében Szardínián, Korzikán, és Szicília szigetén keresztezték egymást az útjaik több alkalommal is.

Tavaly augusztusban az Átlátszó fényképezte le az Adrián a Szíjj László hétmilliárdos jachtján családjával nyaraló Szijjártó Péter külügyminisztert. Miközben a tárcavezető a Facebookon arról posztolt, hogy az irodájában egyeztet a minszki helyzetről. Hogy fizetett-e az útért vagy ajándékba kapta, azóta sem derült ki.

Kapcsolódó
Adriai luxusjachton fotózták le Szijjártót, miközben Facebook-oldala szerint irodában egyeztetett a fehérorosz helyzetről
A külügyminiszter a Szíjj László tulajdonában lévő hétmilliárd forintos luxusjachton töltötte az időt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik