Közélet

Átlátszó: újabb luxusjacht Szíjj László cégének tulajdonában

Újabb jacht került Szíjj László üzletember máltai offshore cégének tulajdonába – írja az Átlátszó. A tényfeltáró oldal szerint az L&L Charter az 50 méter hosszú, Seagull MRD névre hallgató hajó, amely máltai zászló alatt hajózik és ezért a máltai nyilvántartásban szerepel, tavaly készült az olasz Benetti gyárban. Ugyanott, ahol a cég másik jachtja, a Lady MRD. Ez utóbbi az, amelyen már Mészáros Lőrinc és Szijjártó Péter külügyminiszter is nyaralt. Az új hajó egy horvát hajókereskedés Facebook-oldalán is feltűnt.

Az Átlátszó azt írja, hogy az új hajó mintegy 8 méterrel hosszabb a Lady MRD-nél, és az egyedi megrendelésre készülő (Custom) jachtok közül a megajacht kategóriába tartozik. A hírportál szerint a hajóról kevés információ lelhető fel az interneten, azt például lehet tudni, hogy háromszintes, azt viszont nem, hogy hány kabin van benne, vagy hogy mennyibe kerül. Ugyanakkor van egy hasonló típusú hajó, az AJ, amelyet 2020-ban adtak el 30,2 millió euróért (10,5 milliárd forint).

Az L&L Charter nevű cégről tavaly derült ki a pénzmosás elleni uniós direktívának köszönhetően, hogy a végső tulajdonosa Szíjj László, Magyarország nyolcadik leggazdagabb embere. A Seagull MRD-n és a Lady MRD-n kívül a cégnek van még egy hajója is, az Artemy. Amint arról többször beszámoltunk, az OE-LEM lajstromjelű magánrepülőgép gyakran a Lady MRD és az Artemy jachtok közelében száll le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik