Nagyvilág

A brit belügyminiszter visszafordíttatná Franciaország felé a menedékkérők hajóit

BEN STANSALL / AFP
BEN STANSALL / AFP

Priti Patel brit belügyminiszter felhatalmazná a parti őrséget, hogy fordítsák vissza Franciaország felé a migránsok kisebb hajóit, csónakjait, miután a hatóság emberei megfelelő kiképzést kaptak. A BBC cikke szerint ezen a héten 1500 migráns érkezett a szigetországba a Csatornán keresztül. A belügyminiszter és francia kollégája, Gérald Darmanin szerdán tárgyalt az átkelések megakadályozására irányuló új intézkedésekről, de nem sikerült megegyezniük.

A hajók visszafordításának tervét a francia hatóságok ellenzik, mivel veszélyesnek tartják azt. A lap emlékeztet: a nemzetközi tengeri jog értelmében meg kell menteni azokat az embereket, akik életveszélyben vannak a tengeren.A Daily Telegraph értesülései szerint a kisebb hajókat, csónakokat csak akkor fordítanák vissza, ha biztonságosnak ítélik a körülményeket, a parti őrség tagjait pedig kiképeznék az új feladatra.

Szerdai találkozójuk előtt Gérald Darmanin levélben tiltakozott brit kollégájánál a terv ellen, érvelése szerint az elképzelés elfogadhatatlan, szerinte a britek nemzetközi jogot sértenek, hiszen meg kellene vizsgálniuk, hogy kiskorúak vannak-e a csónakokban, illetve minden menekült ügyét külön kellene elbírálniuk.

A britek a visszaküldési tervvel arra kényszerítenék a franciákat, hogy ne engedjék elindulni a Csatornán átkelő menekülőket. Priti Patel szerdai Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy konstruktív megbeszélést folytattak a francia belügyminiszterrel, azonban hozzátette:

Világossá tettem, hogy az eredmények elérése és az átkelések leállítása a britek abszolút prioritása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik