Belföld

35 millió eurót adnak a visegrádi négyek a líbiai parti őrségnek

Meg kell akadályoznunk az újabb migrációs hullámokat, le kell zárni a migrációs útvonalakat – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hivatalában fogadta Evarist Bartolót, a Máltai Köztársaság kül- és európaügyi miniszterét.

Szijjártó Péter elmondta: tárgyalásaik fókuszában az állt, hogy a világjárvány könnyen okozhat újabb Európába irányuló migránshullámokat, mivel egyes afrikai, illetve ázsiai országokban, ahol amúgy is rossz volt a gazdasági helyzet, gyenge volt az egészségügyi ellátás színvonala, ott a koronavírus tovább ronthat a körülményeken.

A miniszter arról is beszélt, hogy a fő migrációs útvonal Líbián keresztül vezet, amely háborútól sújtott, instabil ország, és önmaga nem tudja megakadályozni az Európába tartó migrációt. Ezért európai forrásból meg kell erősíteni a líbiai parti őrséget, ehhez a visegrádi országok 35 millió eurót ajánlottak fel – számolt be az MTI.

Evarist Bartolo azt hangsúlyozta: Líbia 1700 kilométeres partszakaszát egyetlen hajóval védi, és nem lehet egyetlen hajóra bízni Európa védelmét. Ez nem máltai ügy, ez európai ügy – jegyezte meg a máltai miniszter, aki szerint a legnagyobb problémát a gazdasági migránsok jelentik.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik