Belföld

A rendőrség szerint egy ásó ember feje bukkant ki a mórahalmi „migránsalagútból”

Mint ahogy arról beszámoltunk, a menedékkérőket segítő Migration Aid civil szervezet azt írta Facebook posztjában, hogy a szerb-magyar határnál felfedezett „migránsalagút” alig nagyobb a környéken élő földikutyák alagútjainál. A lyuk 40 centi átmérőjű, amin jó, ha egy gyerek átférne.

Migration Aid: A felfedezett migránsalagút alig nagyobb a földikutyák alagútjainál
Az alapítvány szerint a lyuk 40 centi átmérőjű, amin jó, ha egy gyerek átférne.

Az ORFK honlapján új információkat közölt a határsértők állítólagos mórahalmi járatáról. A közlemény szerint az alagút kijárata 40 centi átmérőjű, és egy ember feje is átfér rajta. Azt írják, a kéziásóval készült alagutakat nem a földikutyák ássák a határkerítés alatt, és nem is a rendőrök:

Az alagút körülbelül 40 centiméteres átmérőjű kijáratát 2020. június 5-én 0 óra 10 perckor akkor vette észre a Magyar Honvédség járőre és a Szeged Határrendészeti Kirendeltség szolgálatirányítója, amikor az azt ásó ember feje kibukkant a föld alól – rácáfolva ezzel az összeesküvés-elméletek gyártóira. A járőrök a szerb oldalra visszamenekülő mintegy 6-8 főt nem követhették. A területen egyébként azért volt a szokásosnál is nagyobb határőrizeti jelenlét, mert a térségben erős migrációs mozgást észleltek a kamerák.

Hozzáteszik azt is, hogy „az illegális migránsok módszerei változatosak, próbálnak átmászni a kerítésen, átvágni azt, és előfordul, hogy kézi erővel kiásott, belső támasztószerkezet nélküli alagutakon keresztül próbálnak bejutni az országba. A járőrözés folyamatos, ennek köszönhetően az alagutakat többször már azelőtt felfedeztük, hogy azokat használatba vették volna. Ez azért is fontos, mert a járatok életveszélyesek a készítőikre, használóikra.”

Kiemelt kép: Egy magyar katona és egy rendőr járőrözik Mórahalom térségében a magyar-szerb határnál 2016. február 24-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Ajánlott videó

Olvasói sztorik