Nagyvilág

Twitteres vakcinaminiszter lehet Japán következő főpolitikusa?

STR / JIJI PRESS / AFP
STR / JIJI PRESS / AFP
Kono Taro – jegyezzük meg e nevet.

Szuga Josihide leköszönő japán miniszterelnök a kormánya népszerű vakcinaügyi miniszterét, Kono Tarót támogatja a pártelnöki posztért folytatott küzdelemben.

Ezt maga a kormányfő jelentette be a Nippon New Network japán hírcsatornán, egy nappal azt követően, hogy közölte: szűk egy év után távozik a párt és így a kormány éléről; de utódja szeptember végi megválasztásáig még marad a posztján.

Szuga szavait követően Kono is előállt azzal, hogy versenybe száll a pártelnöki posztért, de elébb még egyeztet kollégáival a kormányzó Liberális Demokrata Pártban.

Az 58 éves Kono Taro volt már külügyminiszter, valamint irányította a védelmi tárcát. Abban az értelemben különc, hogy míg a japán politikusok zöme idős, a közösségi médiában kevéssé jártas forma, Kono népszerű a fiatalok körében, a Twitteren 2,3 millióan követik; ami, elnézve a nytóképünket eluraló oltakozós inget, valamint a twitteres irodai káoszenteriőrt, nem is csoda.

Lesz ellenfele: Kisida Fumio korábbi külügyminiszter szintén aspirál a pártelnöki posztra.

Japán előző kormányfője, a rekordideig, nyolc éven át hivatalban lévő Abe Sindzó tavaly ősszel egészségügyi okokra hivatkozva mondott le tisztségéről. Az ő kormányzása előtt az ország hat év alatt hat miniszterelnököt fogyasztott el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik