Nagyvilág

Egyre forrósodik Kína balti csatája

Ceng Shou Yi / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Ceng Shou Yi / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Litvániában irodát nyitott Tajvan, amit Kína nem ismer el országként, most pedig a litván nagykövetnek kell távozni Pekingből.

Litvánia pénteken közölte, hogy konzultációra visszahívta pekingi nagykövetét, miután Vilnius engedélyezte, hogy Tajvan saját nevét használva képviseleti irodát hozzon létre Litvániában, amit Kína a területe elleni fenyegetésként értékelt – írja az MTI.

Tajvan júliusban közölte, hogy a misszió a Tajvan Litvániai Képviseleti Irodája nevet fogja viselni. Az európai tajvani missziók eddig Tajpej városának nevét használták, hogy elkerüljék a közvetlen utalást a szigetre. Kína augusztus 10-én azt követelte, hogy Litvánia hívja vissza nagykövetét Pekingből, jelezve, hogy ő is visszahívja vilniusi nagykövetét. A litván külügyminisztérium szerint a lépés ellenére kínai nagykövetsége továbbra is a megszokott módon működik.

Kapcsolódó
Tajvan betette lábát a Baltikumba, Kína bepipult
A litván fővárosban képviseleti irodát nyitnak, és a litvánok is viszonozzák ezt a szigetországban.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter augusztus 21-én egyeztetett a litván diplomácia vezetőjével: megállapodtak arról, hogy összehangolják tevékenységüket, hogy a balti ország ellenállhasson a kínai nyomásnak.

Peking saját területe részeként tekint az 1949 óta önálló Tajvanra. Peking és Tajpej között a viszony többéves közeledés után ismét fagyossá vált, miután a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormány elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy-Kína elvét magában foglaló egyezményt, amit Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel.

A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik