Nagyvilág

Tajvan betette lábát a Baltikumba, Kína bepipult

Walid Berrazeg / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Walid Berrazeg / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
A litván fővárosban képviseleti irodát nyitnak, és a litvánok is viszonozzák ezt a szigetországban.

Tajvan kedden bejelentette, hogy képviseletet nyit Litvániában európai – főleg a balti országokhoz fűződő – kapcsolatainak erősítése végett. Kína azonnal hevesen tiltakozott a terv ellen – írja az MTI.

A képviselet ténylegesen követségként fog működni, ahogy számos tajvani diplomáciai misszió szerte a világban. Tajvant Kína ellenállása miatt mindössze 15 ország ismeri el hivatalosan önálló államnak Kínai Köztársaság névvel, ezért a sziget nem tud nagykövetségeket és konzulátusokat nyitni a világ országainak döntő többségében.

Litvániában a fővárosban, Vilniusban fog működni a képviselet, hivatalosan Tajvani Képviseleti Iroda néven. A terveket Tajvan külügyminisztere sajtótájékoztatón jelentette be. Joseph Vu jelentőségteljesnek mondta, hogy ez lesz az első olyan képviselet Európában, aminek nevében szerepel a Tajvan szó.

Litvániának is lesz képviselete Tajvanon. Vilnius júniusban jelentette be a szándékát, hogy az év végéig képviseleti irodát nyit a szigeten. Ezzel azt kockáztatja, hogy magára haragítja Kínát, ami 1949 óta saját területének mondja Tajvant.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik