Nagyvilág

Hitler szülinapjáról is megemlékeztek a litvániai német katonák

NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP
NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP
Rasszista, antiszemita és szexragadozó szakaszt hív vissza Berlin egy NATO-misszióból.

Vissza fognak vonni a németek egy szakaszt Litvániában állomásozó kontingensükből, miután a Der Spiegel riportja napvilágot látott – írja a BBC News. A riport szerint az ottani katonák rasszista és antiszemita viselkedést tanúsítottak, de a szexuális zaklatás se volt idegen tőlük. Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter komoly büntetést ígért, négy katona ellen fog vizsgálat indulni. A miniszter szigorút szólt:

A néhány Litvániában lévő katona kihágása arculcsapás mindenkinek, aki a Bundeswehrben dolgozik nap nap után, hogy az ország biztonságát szolgálja.

A német katonák egy olyan NATO-misszió keretében vannak Litvániában, aminek során a helyi haderőt képezik ki, hogy ütőképesebb legyen az orosz veszély árnyékában. Most egy szakasznyival csökken a létszám átmenetileg, de benne lóg a levegőben, hogy további katonák csomagolhatnak: Kramp-Karrenbauer szerint mindazok, akik tudtak a történtekről, de nem jelentették, szintén felelni fognak.

A konkrét esetről is ír a cikk, miszerint egy április partit tartottak a katonák egy hotelben. Itt aztán ment kőkeményen egymás szívatása, erőszakkal fenyegetés, antiszemita nóták éneklése, valamint egy szexuális jellegű támadást is felvettek videóra. Mindez a Spiegel cikke szerint rendszerszintű volt az egységben, ami Adolf Hitler náci diktátor április 20-i szülinapján is énekeltek egyet a Führer emléke előtt adózva.

A németek mostanság bajlódnak a hadseregen belül jelen lévő szélsőségekkel. Tavaly a KSK nevű elit kommandót oszlatták fel részben, miután 20 tagjáról kiderült, hogy szélsőjobbos nézeteket vallanak. 2017-ben pedig náci relikviákat találtak egy kaszárnyában, amit nagy vizsgálatsorozat követett. A szélsőségek a német rendőrség köreibe is beférkőztek. Múlt héten Hessen tartományban oszlattak fel egy elit rendőri egységet, mert kiderült, chatszobákban hitlerista szöveget írogattak és náci képeket osztottak meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik