Nagyvilág

Hazamenne a tálibokkal interjút készítő afgán újságírónő

EyePress News / EyePress via AFP
EyePress News / EyePress via AFP

Rövid interjút adott a BBC-nek az az afgán újságírónő, aki attól vált világszerte ismertté, hogy két nappal Kabul elfoglalása után interjút készített egy magas rangú tálib vezetővel. Beheshta Arghand, a Tolo News nevű afganisztráni hírcsatorna műsorvezetője volt egészen néhány nappal ezelőttig, de a napokban az életét féltve kellett elmenekülnie a hazájából. A fiatal nő a brit közszolgálati médiának adott interjújában többek között azt mondta, bár a csatorna legtöbb újságírója és műsorvezetője elmenekült az országból, ő visszatérne, ha bebizonyosodna, hogy a Talibán betartja az amerikainak tett ígéreteit.

Nagyon boldogtalan vagyok, mert ez a nemzedék nagyon sokat dolgozott, és tényleg rengeteg erőfeszítést tett, hogy létrejöjjön az új Afganisztán. Nagyon hiányzik a munkám és a hazám, és ha van esély rá, hogy a Talibán megváltozik, megadják a jogainkat, és azt teszik, amit Amerikának ígértek, én visszamennék

– mondta a BBC műsorvezetőjének az újságírónő.

A jelek szerint változásnak egyelőre azonban semmi jele. A tálibok a női műsorvezetőket és riportereket leszedték a képernyőről, legutóbb pedig még ennél is szürreálisabb dolog történt. Egy televíziós hírműsorban egy, a tálib hatalomátvételről beszélő műsorvezető azt közölte a nézőkkel, hogy nem kell félniük a táliboktól, eközben azonban mindvégig felfegyverzett tálib harcosok magasodtak fölé fenyegetően.

A női műsorvezető korábban a CNN ameriakai hírtelevíziónak is interjút adott. Ebben arról beszélt, azért menekül el családjával együtt, mert fél a tálibok megtorlásától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik