Nagyvilág koronavírus

Meghalt egy új-zélandi nő, miután megkapta a Pfizer-vakcinát

Carlos JUNIOR / AFP
Carlos JUNIOR / AFP

Először jelentettek a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával összefüggésbe hozható halálesetet Új-Zélandon, írja a BBC.

Egy független megfigyelő szervezet tájékoztatása szerint a nő halálát valószínűleg szívizomgyulladás okozhatta, ami az oltóanyag egyik nagyon ritka mellékhatása.

A jelentésben megjegyezték ugyanakkor, hogy más fennálló egészségügyi problémák is közrejátszhattak a nő halálában a vakcina beadását követően.

A halál pontos okát egyelőre nem állapították meg, azt a boncolás után fogják csak tudni.

Közölték, több olyan bejelentés is érkezett már a szervezethez, amikor valaki a vakcina beadását követő időszakban hunyt el, de ezekben az esetekben kizárták, hogy az oltóanyag bizonyult volna végzetesnek.

A hatóságok bővebb információt nem árultak el, így egyelőre azt sem tudni, hogy az áldozat hány éves volt.

A szívizomgyulladás nagyon ritka mellékhatása a Pfizer és a Moderna vakcináinak. Az Európai Gyógyszerügynökség jelentése szerint gyakrabban fordul elő fiatalabb férfiaknál, de az oltóanyag előnyei még így is felülmúlják a kockázatait.

Új-Zélandon mostanáig a járvány kezdete óta 3465 koronavírusos esetet diagnosztizáltak és 26-an haltak meg a betegségben, ugyanakkor az elmúlt hetekben a delta variáns terjedése miatt újabb zárlatot kellett bevezetni az ország nagy részében.

Eddig a lakosság 23 százaléka vette fel mindkét oltását a szigetországban.

Kapcsolódó
Egy ember jelent meg a lezárások ellen szervezett tüntetésen Új-Zélandon
Végül ő is úgy döntött, hogy inkább hazamegy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik