Nagyvilág

Egy afrikai francia nagykövetségnél tört ki halálos lövöldözés

Öt ember meghalt, hat megsebesült a tűzpárbajban, aminek egyelőre nem tudni okát.

Három rendőr és egy szerződéses biztonsági őr meghalt szerdán abban a lövöldözésben, amely Tanzánia gazdasági fővárosában, Dar es Salaamban tört ki, nem messze a francia nagykövetségtől – közölte egy rendőrségi vezető, valamint az államfő a Twitter-oldalán az MTI szerint. Samia Suluhu Hassan elnök részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, és megdöbbenését fejezte ki.

A rohamkarabéllyal lövöldöző támadót, akinek az indokai nem ismertek, a rendőrök agyonlőtték. A tűzpárbajban hat másik ember megsebesült – közölte Liberatus Sabas, a rendőrség műveleti főnöke. A rendőrtiszt nyugalomra intette a lakosokat az ügy kivizsgálásáig.

A rendőrség további részleteket nem közölt a lövöldözésről. Az interneten közzétett videofelvételeken, amik hitelességét a Reuters hírügynökség még nem tudta igazolni, a francia nagykövetség kapuja volt látható Dar es Salaamban, előtte egy férfi állt, majd lövések hallatszottak. A tanzániai televízió felvételein rendőröket lehetett látni golyóálló mellényben, amint egy holttestet burkoltak fehér színű lepelbe, hogy elvigyék a nagykövetség épülete elől.

Sajnos Nigerben is

Az MTI másik híre szerint a Boko Haram dzsihadista szervezet több száz fegyverese támadt egy katonai őrállomásra Niger déli részén, a támadásban legalább 16 katona meghalt – közölte szerdán a nigeri védelmi minisztérium. Az iszlamista lázadók szerdára virradóra a sötétség leple alatt támadtak rá a kormányerők állására Diffa térségében. 16 katona meghalt, 9 társuk megsebesült. A katonák mintegy 50 iszlamistát megöltek, és nagy mennyiségű fegyvert koboztak el.

Niger déli részén az Iszlám Államhoz tartozó Nyugat-afrikai Iszlám Állam fegyveresei hajtanak végre gyakran támadásokat. A Boko Haram lázadása 2009-ben tört ki Nigéria északi részén, de az erőszak gyakran átcsap a Csád-tó medencéjében található, Nigériával határos Csádba, Nigerbe és Kamerunba is. Decemberben a Boko Haramot vádolták meg egy támadással, ami során Diffa térségében 28 embert öltek meg és 800 házat gyújtottak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik