Nagyvilág koronavírus

Meghalt a vírustagadó tanzániai elnök, akit buldózernek hívtak

MTI / AP
MTI / AP
Joseph Magufuli 61 éves korában hunyt el, állítólag szívelégtelenségben.

A tanzániai államfő halálhírét alelnöke jelentette be a TBC állami televízióban szerdán. John Magufuli szívelégtelenségben hunyt el a kórházban, ahol kezelték – közölte Samia Suluhu Hassan. Magufuli elnök Afrika egyik legismertebb koronavírus-szkeptikusa volt. Mivel február 27-e óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, olyan hírek láttak napvilágot, hogy elkapta a fertőzést.

Ezt tagadták, noha eltűnése szokatlan volt, mert az állami tévében hetente többször is szerepelt. Az MTI emlékeztet rá, hogy Massim Majaliwa miniszterelnök pénteken még azt közölte, beszélt az államfővel és John Magufuli jól van, csak nagyon elfoglalt hivatali teendőivel, az állítólagos betegségéről szóló jelentéseket pedig egyes külföldön élő tanzániai gyűlölködőknek tulajdonította a kormányfő.

Magufuli elnök tavaly júniusban bejelentette, hogy a 60 milliós Tanzánia háromnapos imával legyűrte a koronavírust, nincs egyetlen fertőzött sem.

Kapcsolódó

Idén február végén kénytelen volt elismerni, hogy az imák mégsem hatottak, mivel belehalt a betegségbe a félautonóm Zanzibár sziget alelnöke. Tanzánia csaknem egy éve nem közöl járványügyi adatokat, pedig lakosai rendszeresen beszámolnak róla, hogy sokan megbetegednek valamilyen légúti betegségben, a kórházakban pedig megnőtt a tüdőgyulladásos esetek száma.

Kapcsolódó

A vegyész végzettségű Magufuli 2015 novembere óta töltötte be az államfői tisztséget, tavaly kezdte meg második ötéves ciklusát. Nyugati országok szemére vetették, hogy aláásta a demokráciát. Ragadványneve a buldózer lett, mert minden ellenállással szemben keresztülvitte politikai elképzeléseit. Halálhíre után részvétét nyilvánította Zitto Kabwe ellenzéki vezető.

A tanzániai alkotmány értelmében az elnöki teendőket most a 61 éves Hassan alelnök veszi át a fennmaradó négy évre. Ezzel ő lesz a kelet-afrikai ország első női államfője. Samia Suluhu Hassan Zanzibáron született, Nagy-Britanniában tanult gazdaságtant, és az ENSZ Világélelmezési Programjánál (WFP) dolgozott, miután különböző kormányzati tisztségeket látott el hazájában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik