Nagyvilág koronavírus

A tanzániai elnök szerint az ima erejével legyőzték a járványt

Egy nap alatt ötven tanzániai kamionsofőrt diagnosztizáltak koronavírussal a szomszédos Kenyában, bár Tanzánia elnöke állítja, hogy országában sikerült legyőzni a járványt, méghozzá az ima erejével.

Hírügynökségi jelentések szerint John Magufuli államfő utasítására a hatóságok keményen lecsapnak mindenkire a kelet-afrikai országban, aki kételyeinek ad hangot a terjedés fékezését célzó kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban. Többeket őrizetbe vettek, ellenzéki politikusok és aktivisták szerint lehallgatják a telefonjukat.

A hivatalos adatok szerint három hete egyetlen új fertőzöttet sem regisztráltak Tanzániában, de sokak szerint egyértelmű, hogy eltitkolják a valós adatokat, ugyanis a csaknem 60 milliós országból eddig mindössze körülbelül 500 esetet jelentettek.

Szakértők arról számoltak be, hogy több afrikai országban is példás volt a koronavírus elleni fellépés, Tanzánia azonban nem tartozik ezek közé. Ott az elnök már több, neki ellentmondó egészségügyi vezetőt is elbocsátott, és nem volt hajlandó hatékony korlátozásokat elrendelni.

Nyitva tartanak a templomok, a mecsetek, ahogyan a bárok és az éttermek is, sőt egyes állami vezetők utcai ünnepségekre buzdították a lakosságot, hogy így nyilvánítsák ki hálájukat Istennek a járvány legyőzéséért.

Magufuli azzal érvel, hogy a korlátozások nyomán éhínség törne ki.

Katasztrofális eredményekhez vezethet, ha információk visszatartásával megfosztanak egy teljes nemzetet a cselekvőképességétől, s kételyeket keltenek a válságra való reagálással kapcsolatban

– mondta Fatma Karume emberi jogi aktivista.

(MTI, kiemelt kép: Michele Spatari / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik