Nagyvilág

Uniós milliárdoktól eshet el Lengyelország a homofób állásfoglalásai miatt

Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Megszerezte egy levél másolatát a Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), amelyet az Európai Bizottság küldött a varsói kormánynak a Lengyelországban létesített úgynevezett LMBTQ-mentes zónák miatt. A július 15-én kelt levél alapján az Európai Bizottság eltökéltnek tűnik abban, hogy Lengyelországot az önkormányzatok és régiók által elfogadott homofób állásfoglalások visszavonására kényszerítse.

Június végén a 24.hu is beszámolt róla, hogy az Európai Bizottság jogi lépéseket fontolgat Lengyelországggal szemben a  helyhatóságok által létrehozott LMBTQ-mentes zónák miatt.

Kapcsolódó
Nem tetszenek az EU-nak a lengyel „LMBTQ-mentes” övezetek
Akár kötelezettségszegési eljárás is indulhat a nyiltan homofób gyakorlat miatt.

Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a lengyel kormány nem működik együtt a Bizottsággal annak ellenőrzése érdekében, hogy a Lengyelországban elfogadott, az LMBTQ-ideológiától mentes övezetekre vonatkozó határozatok összeegyeztethetők-e az uniós joggal

– írta Zbigniew Rau lengyel külügyminiszternek Helena Dalli esélyegyenőségért felelős uniós biztos. A biztos hozzáteszi, Lengyelország annak ellenére sem válaszolt maradéktalanul a Bizottság kérdéseire, hogy azokat egyértelműen fogalmazták meg. Az Európai Bizottság például kifejezetten azt kérte Varsótól, fejtse ki, milyen konkrét intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy a homofób állásfoglalásokat elfogadó regionális és helyi önkormányzatok ne legyenek diszkriminatívak az EU-s források elosztásakor. A Balkan Insight hétfői cikke szerint a levél nyelvezetéből arra lehet következtetni, hogy Brüsszel akár több milliárd eurót is elvonhat a lengyel régiókba szánt forrásokból.

A levél többek között

  • bemutatja, milyen valódi következményekkel járhatnak a szexuális kisebbségekhez tartozó emberek életére nézve az LMBTQ-mentes zónákról tett állásfoglalások,
  • kifejezi a Bizottság aggodalmát, mely szerint Lengyelország nem tartja be a diszkriminációellenes uniós szabályokat az uniós források elköltésekor,
  • és kifejti, hogy az EU költségvetéséből Lengyelország számára biztosított pénzeszközök veszélyben vannak, ha a régiók és az önkormányzatok nem biztosítják az egyenlő bánásmód követelményét.

 A lengyel hatóságok nem nyújtottak elegendő információt azokról a konkrét intézkedésekről, amelyeket a megkülönböztetés bármilyen formájának megelőzése érdekében hoztak, és amelyek aktívan előmozdítják a nemek közötti egyenlőséget és annak érvényesítését az EU által társfinanszírozott projektek kiválasztásakor, végrehajtásakor és a pénzek felhasználásakor

– zárja levelét az Európai Bizottság.

A lengyel kormányzó párt, a Jog és Igazságosság (PiS) által uralt közgyűlés augusztus 19-én a dél-lengyelországi Malopolska régióban (Krakkó is itt található) annak ellenére erősítette meg az LMBTQ-ellenes állásfoglalását, hogy a Bizottság már a nyár elején közölte, a határozat visszavonásáig leállítja a tárgyalásokat arról a 2,5 milliárd eurós támogatásról, amelyet az egészségügyi rendszerre és a koronavírus-járvány utáni gazdaságélénkítésre szánnak. A pénz abból a speciális alapból érkezne, amelyet a jelenlegi uniós költségvetési ciklus (2014–2020) feltöltésére és a következő ciklus (2021–2027) kiegészítésére hoztak létre.

Még azon a napon, amikor a levelet Varsóba küldték, az Európai Bizottság bejelentette, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország és Lengyelország ellen az LMBTQ emberek egyenlőségének és alapvető jogainak védelme érdekében. A két országnak szeptember 15-ig kell felelnie a Bizottság aggályaira.

Az LMBTQ-ellenes határozatokat figyelemmel kísérő Atlas of Hate aktivistáinak számításai szerint a jelenlegi uniós költségvetésből (2014–2020) majdnem 9 milliárd euró regionális forrást azoknak a lengyel önkormányzatoknak és régióknak szánnak, amelyek homofób állásfoglalásokat tettek. Mivel azonban Lengyelország várhatóan 75 milliárd eurót kap a kohéziós alapokból a 2021–2027 közötti időszakra, további milliárdok is veszendőbe mehetnek.

2019 óta Lengyelországban csaknem száz régió és helyi önkormányzat fogadott el „családbarát” illetve „LMBTQ-ideológia” elleni állásfoglalásokat. Ezek jogvédő csoportok szerint ellenségesnek minősítik mindazokat, akik nem heteroszexuálisak vagy nem elkötelezettek az úgynevezett „természetes családmodell” mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik