Nagyvilág

Nem tetszenek az EU-nak a lengyel „LMBTQ-mentes” övezetek

Piotr Lapinski / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Piotr Lapinski / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Európai Bizottság jogi lépéseket fontolgat Lengyelország ellen az ottani helyi hatóságok által létrehozott „LMBTQ-mentes” zónák miatt – írja a Reuters bizottsági forrásokra hivatkozva.

Az Európai Unió alapelvei szerint az LMBTQ-jogokat minden tagállamban tiszteletben kell tartani, de a lengyel populista kormánypárt már évek óta kormányzati szintre emelte a melegellenes politikát.

Ehhez idén Magyarország is felzárkózott, például az egyedülállók örökbefogadási lehetőségét korlátozó, februárban megjelent kormányrendelettel, amely az erről való döntést Novák Katalin családokért felelős miniszter személyes hatáskörébe utalta. Novák alig egy héttel a kormányrendelet megjelenése előt beszélt arról, hogy a a „homszexuálisok” örökbefogadásának kérdése nincs a magyar emberek első száz problémája között. A jogvédő szervezetek szerint a rendelet egyértelműen a nem konvecionális családok létrejöttének megnehezítése érdekében jött létre. A két hete elfogadott homofób pedofiltörvény szintén az LMBTQ-emberek magyarországi jogainak korlátozása irányba mutat.

Lengyelországban az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét márciusban tiltották be.  Az országban emellett több mint száz esetben fordult elő, hogy régiók, járások vagy települések olyan határozatokat hoztak, amelyekkel „LMBTQ-ideológiától mentesnek” nyilvánították magukat.

Több helyen olyan „regionális családjogi chartákat” is elfogadtak, amelyek az önkormányzatokra gyakorlnak nyomást annak érdekében, hogy ne nyújtsanak támogatást LMBTQ személyeknek.

A lengyel kormányszóvivő az értesülést úgy kommentálta:

Lengyelországban nincs olyan törvény, amely szexuális irányultsága alapján diszkriminálná az embereket.

Lengyelországban már uniós vizsgálat folyik a jogállamiság aláásása miatt.  A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt többször vitába keveredett az Európai Unióval a demokratikus értékek miatt, mivel az igazságszolgáltatást és a médiát is állami ellenőrzés alá vonta, korlátozta a nők jogait és elutasította a Közel-Keletről és Afrikából érkező bevándorlást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik