Nagyvilág

Vízhiány fenyeget Libanonban

ANWAR AMRO / AFP
ANWAR AMRO / AFP

Vízhiány fenyeget négymillió embert az egyébként is gazdasági és belpolitikai válság sújtotta Libanonban. Az UNICEF attól tart, hogy az ennek nyomán fellépő rossz higiéniai körülmények következtében különböző betegségek terjedhetnek el. Az ENSZ Gyermekalapja már júliusban felhívta arra figyelmet, hogy vízhiány léphet fel a mintegy hatmillió lakosú Libanonban, ugyanis a folyamatos áramkimaradások és a üzemanyagárak növekedése jelentős hatással vannak az ívóvízszolgáltatásra.

Libanon 2019 óta politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amelyet súlyosbított a Bejrút kikötőjében egy évvel ezelőtt történt, hatalmas pusztítást okozó és számtalan áldozatot követelő robbanás. A dollártartalékok elapadásával Libanonban hiány alakult ki az importált alapvető cikkekből és üzemanyagból is.

Az ország benzinkútjai már napok óta zárva tartanak, a lakosok pedig kénytelenek naponta több órán keresztül áramszolgáltatás nélkül meglenni. Tovább tetézi a bajokat az országot bénító politikai válság, Libanont ugyanis tavaly augusztusa óta ügyvezető kormány irányítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik