Nagyvilág

Megrakétázták Izraelt Libanonból, a légierő csapásokkal felelt

Jalaa MAREY / AFP
Jalaa MAREY / AFP
Elvileg nem a Hezbollah rakétázta a bosszúálló Izraelt.

Alig ért véget Izrael és a Gázai-övezetet irányító Hamász májusi háborúja, most Izrael északi határán puskaporos a helyzet. Az Al Jazeera szerint izraeli harci repülők a Dél-Libanont informálisan uraló Hezbollah síita szervezet ellen indítottak támadást. Az izraeli akció megtorlás volt azért, mert a Hezbollah rakétákat lőtt izraeli területre.

Egymás lövése immár második napja tart a térségben. Csütörtökön az izraeli légierő Twitter-oldala szerint Libanon felől jövő rakéták csapódtak izraeli földbe (áldozatokról nem tudni). Ezért a rakétakilövőket és a kilövésekhez használt infrastruktúrát támadta az izraeli légierő. Az amúgy nincs bizonyítva, hogy a Hezbollah lőtte ki a rakétákat, kisebb palesztin szervezetek is működnek Dél-Libanonban, Benni Ganc izraeli védelmi miniszter is ezeket okolta.

Hozzátette, Izrael komolyabb csapásokra is képes, ez csak figyelmeztetés volt, reméli, hogy nem fajul el jobban a konfliktus.

Az Al Jazeera megjegyzi, az izraeli légierő gyakran támad célpontokat Gázában és Szíriában, de Libanont 2014 óta békén hagyta. Michel Aoun libanoni elnök szerint a vonatkozó ENSZ-határozatok megszegése volt, amit Izrael tett, mindez fenyegeti Libanon biztonságát. Emlékezetes és szomorú fejezete volt a térség történelmének, amikor 2006-ban Izrael komoly háborút vívott a Hezbollahhal.

A mostani rakétázások előzménye egy szerdai támadás volt izraeli terület ellen. Ebben nem sérült meg senki, de négy ember kvázi sokkot kapott, ezért kórházba vitték őket. Rögtön utána Izrael tüzérségi támadást indított, 92 ágyúlövést adtak le. Fontos megemlíteni, hogy Libanonban nagyon rossz a helyzet változatlanul, a pont egy éve történt irtózatos kikötői robbanás után lemondott a kormány, azóta kb. hatalmi vákuum van. Izrael közölte, nem érdekli, van-e működő kormánya északi szomszédjának, attól még Libanon a felelős minden, a területéről kilőtt rakétáért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik