Nagyvilág

Libanoni keresztényekkel találkozott Ferenc pápa

AFP PHOTO / VATICAN MEDIA
AFP PHOTO / VATICAN MEDIA

Ferenc pápa csütörtökön fogadta a Vatikánban Libanon keresztény pátriárkáit. Az Associated Press beszámolója szerint a katolikus egyházfő nem sokkal reggel nyolc után köszöntötte a tucatnyi egyházi vezetőt, majd a Szent Péter-bazilikában imádkoztak közösen, és a béke jeleként gyertyát gyújtottak Szent Péter apostol sírjánál.

A klerikusok a protokolláris eseményeket követően zárt ajtók mögött tárgyaltak, elsősorban arról: Libanon hogyan tudna kilábalni abból a politikai, pénzügyi és társadalmi válságból, amelyet még a Világbanki is az elmúlt 150 év legsúlyosabb kríziseként írt le.

A nap végén Ferenc pápa ökumenikus istentiszteletet celebrált, amelyen többek között arab, szíriai, örmény imák is elhangoztak.

vatikáni külügyminiszter, Paul Gallagher érsek a múlt héten újságírók előtt beszélt arról, hogy a Szentszék „mélységes aggodalmat érez az ország összeomlása miatt”.

Gallagher érsek hozzátette, Libanont mind gazdaságilag mind pedig a béke megőrzésében segíteni kell. Mint fogalmazott, „az ország továbbra is az arab demokráciák éllovasa, amely sok etnikai és vallási közösség befogadását, elismerését és együttélését teszi lehetővé, olyan közösségekét, amelyek más országokban képtelenek békében együtt élni.”

Segíteni kell ennek az egyedi identitásnak a fenntartását, a pluralista, toleráns és diverzifikált Közel-Kelet biztosítása érdekében

– mondta a vatikáni diplomácia vezetője.

Michel Naim Aoun libanoni elnök a Twitteren azt írta: „Együtt imádkozunk, hogy keresztényekként és muszlimokként együtt erősítsük az igazság és az igazságosság, az egyensúly és a kölcsönös tisztelet értékeit, amelyek megerősítik nemzeti egységünket, hogy nemzetünk számára visszaadjuk a régióban a békés együttélés üzenetét”.

A hatmilliós fős Libanonban él a Közel-Kelet legnagyobb keresztény közössége, és ez az egyetlen olyan arab ország, ahol keresztény államfő van. A keresztények Libanonban a lakosság egyharmadát teszik ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik