Nagyvilág koronavírus

Betiltották a korlátozások elleni tüntetéseket Berlinben

ABDULHAMID HOSBAS / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
ABDULHAMID HOSBAS / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A berlini hatóságok betiltottak három, hétfőre tervezett megmozdulást, amelyek során a koronavírus-járvány megfékezése érdekében életbe léptetett korlátozások ellen tüntettek volna – közölte a német főváros rendőrsége. Emellett elmondták: kórházban életét vesztette egy 49 éves férfi, aki igazoltatás közben esett össze a vasárnap.

Két tiltakozást a hatalmas Tiergarten park főútján tartottak volna, ahová a szervezők tízezer résztvevőt vártak. Egy másik megmozdulás helyszíne a főváros szívében található Potsdamer Platz lett volna ezer résztvevővel. A rendőrség azzal igazolta a tüntetések betiltását, hogy a Querdenker (másként gondolkodó) mozgalom tiltakozásain szándékosan semmibe veszik a távolságtartásra vonatkozó, továbbra is érvényben lévő rendelkezéseket.

Vasárnap csaknem hatszáz embert vettek őrizetbe Berlinben a korlátozások elleni demonstrációkon, amelyeket a gyülekezési tilalom ellenére megtartottak.  A rendőrség jelentős erőkkel vonult ki a főváros utcáira, és vízágyút is bevetett a tüntetők megfékezése érdekében, miközben helikopterekkel figyelték a tömeget. Egy rendőrségi szóvivő elmondta: egyelőre nem tudják, hogy pontosan hányan sérültek meg a vasárnapi tiltakozásokon.

Eközben kórházban életét vesztette egy 49 éves férfi tüntető, aki igazoltatás közben esett össze vasárnap. A férfi arra panaszkodott, hogy szúró fájdalmat érez a karjában és a mellkasában. A rendőrök elsősegélyben részesítették és mentőt hívtak hozzá, de később meghalt. Az ügyben nyomozást indítottak.

Németországban májusban számos járványügyi korlátozást enyhítettek, így például újra megnyithattak az éttermek és bárok. Ugyanakkor például a beltéri éttermekben vagy a szállodákban csak azok tartózkodhatnak, akik teljesen be vannak oltva, vagy már átestek a SARS-CoV-2 koronavírus okozta Covid-19 betegségen, vagy friss, negatív eredményű koronavírus-teszttel rendelkeznek.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik