Fabian Sommer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Nagyvilág koronavírus

Ezrek tüntettek Berlinben a járványügyi korlátozások ellen

A helyi hatóságok a hétvégén több megmozdulást is betiltottak, de a berlini tüntetők szembeszálltak velük. Miközben a tömeg Charlottenburg városrészből a Tiergarten parkon át a Brandenburgi kapu felé haladt, a nagy erőkkel kivonult rendőrség hangosbeszélőn figyelmeztette a tüntetőket, hogy vízágyúkat vetnek be, ha a tömeg nem oszlik szét. Estére a rendőrök mintegy hatszáz embert vettek őrizetbe – írja az MTI.

Németországban május folyamán számos járványügyi korlátozást feloldottak, újra megnyithattak az éttermek és bárok, ugyanakkor például a beltéri éttermekben való étkezéshez vagy a szállodai tartózkodáshoz még mindig igazolni kell, hogy a vendég teljesen be van oltva, vagy már túlesett a koronavírus okozta betegségen, esetleg negatív eredményű, friss koronavírus-tesztet tud felmutatni.

Bár Németországban a szomszédos országokhoz képest továbbra is alacsony a koronavírusos megbetegedések száma, a delta variáns az elmúlt hetekben az új fertőzések számának növekedését okozta. Vasárnap Németország 2097 új esetet jelentett, ami jó ötszázzal több, mint egy héttel korábban.

A legtöbbet akciózó németországi járványszkeptikus mozgalom, a Querdenker eddig is ezreket vonzott berlini tüntetéseire, köztük a védőoltások ellenzőit, a koronavírus-tagadókat és az összeesküvés-elméletek híveit a politikai paletta jobb és baloldaláról egyaránt, valamint a különböző szélsőjobboldali csoportok tagjait. Az év elején a német belügyi hírszerzés figyelmeztetett, hogy a mozgalom radikalizálódik, és néhány követőjét megfigyelés alá helyezték. Wolfgang Schauble, a Bundestag, azaz a szövetségi parlament elnöke vasárnap élesen bírálta a Querdenker mozgalmat, és arra biztatta az embereket, hogy ne hagyják magukat olcsó szlogenekkel becsapni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!