Nagyvilág

Megduplázódhat az áfa az olcsó kínai csomagra – hónapokba telik, mire visszatéríti a NAV

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Dőlnek az olvasói levelek a július elsejétől érvényes új áfafizetési és vámkezelési szabályokkal kapcsolatban. Júliustól a harmadik országokból (például Kínából, az Egyesült Királyságból, az USA-ból) rendelt legolcsóbb termékekre is áfát kell fizetni, valamint vámkezelés is szükséges, vám viszont továbbra sem terheli a 150 euró alatti összegű termékeket.

A vámkezelést díj ellenében alapból elvégzi a posta, gond viszont, hogy továbbra sem mindenki kap értesítést tőlük, így lecsúszik az olcsóbb online fizetésről. Akadt, aki ugyan kapott sms-t, de a hozzáférési kód, amivel el lehetett volna indítani az online fizetést, nem szerepelt az üzenetben. A legtöbb panasz azonban amiatt érkezett, hogy nem annyi az áfa, amennyit olvasóink számoltak a vételár alapján. Volt olyan is, akinek kétszer kellett áfát fizetnie.

Így lett több mint duplája az áfa

Béla az Aliexpressen keresztül rendelt Kínából 5506 forintért terméket, a szállítási díj nulla volt. Mivel az Alinak van IOSS-regisztrációja, már a rendeléskor felszámították neki a termékre az áfát is, 1486 forintot – ezt Béla már akkor kifizette. Amikor megjött a postától az értesítés, hogy vámkezelés alá került a csomag, legnagyobb meglepetésére ott azt jelezték, hogy nem csak a vámkezelési díjat kell megfizetnie, hanem még áfát is, 1888 forintot. Nem értette, miért kell ismét áfát fizetnie, ráadásul többet, mint amennyi a termék ára alapján lenne a 27 százalékos adó. A számok alapján az történhetett, hogy a NAV a termék már bruttó árára számolta fel még egyszer az áfát, így összességében 61 százalék adót kellett lerónia Bélának.

Válaszul a posta azt írta neki, hogy a webáruházak az előre küldött elektronikus adatokkal továbbítják nekik a küldeményhez tartozó úgynevezett IOSS-azonosítót, és ezzel együtt nyújtják be a NAV-hoz a küldemény vámáru-nyilatkozatát. (Az IOSS a webáruház vagy a képviselője azonosítója.)

Kovács Tamás / MTI A csomagküldeményeket rendezik a Magyar Posta ferencvárosi csomaglogisztikai üzemében 2020. november 27-én.

Az IOSS-azonosítókat egy központi uniós IT-rendszer tartja nyilván, és a benyújtott vámáru-nyilatkozaton feltüntetett IOSS-azonosítót a NAV váminformatikai rendszere ezzel a nyilvántartással veti össze – tudtuk meg. Az IOSS-azonosítót akkor utasítja el a NAV, ha az érvényes azonosító nem szerepel az informatikai nyilvántartásban. Hogy ez miként fordulhat elő (például egy olyan jelentős webpiaci szereplőnél, mint az Aliexpress), vagy milyen gyakori, arra nem tértek ki.

A duplán befizetett áfát egyébként vissza lehet igényelni a NAV-tól – az adóhatóság válasza alapján a visszafizetésről szóló határozatot a kérelem elfogadását követő 120. napig hozzák meg.

Bekavarhat az áfánál az ingyenes szállítás

Olvasóink azt is panaszolták, hogy nem stimmelt nekik a termék értéke alapján a NAV által felszámított áfa összege – hol kicsit több lett, hol kicsivel kevesebb, mint amennyit ők számoltak a számla, a vásárlás napján érvényes árfolyam alapján. Csakhogy – mint a NAV-tól megtudtuk – nem így kell számolni.

Az áfaalapba beleszámít a termék ára, plusz például a szállítási költség is. Forintosítani pedig a vámkezelést megelőző hónap utolsó előtti szerdáján közzétett MNB-árfolyam alapján kell. Azaz a júliusban vámkezelt termékeknél a június 23-i MNB-s árfolyammal kell számolni, ami az eurónál 349,28, a dollárnál 292,7 forint volt. A postai tájékoztatóban ajánlott „vám árfolyam” kereséssel elérhető felületen is ugyanez a két árfolyam szerepelt júliusra.

Egy találomra kiválasztott olvasónál 8,24 amerikai dollár volt a termék, a szállítási költség nulla, így a forintosított érték kerekítve 2412. A csomag értéke alapján a postai díjszabás szerint 799 forint volt az utánvétes vámkezelési díj. Összesen 1685 forintot kért a postás, vagyis a maradék 886 forint lehetett az áfa. A 2412 forint áfája azonban 651 forint.

Az összegszerű eltérésekkel kapcsolatban az adóhatóság annyit reagált, hogy azokat vélhetően nem az árfolyam, hanem a helytelenül megállapított áfaalap okozhatja. A postai tájékoztatóban bukkantunk rá, mire utalhatott a NAV – az áfaalapnál bekavarhat az ingyenes szállítás. Adózás szempontjából ugyanis teljesen mindegy, hogy a vásárló fizette-e meg a szállítás díját, vagy a webshop ezt átvállalta, az összeg szerepelni fog az átküldött adatokban, vagyis meg kell rá fizetni az áfát.

Az egész áfaszámítás egyébként automatikusan megy, lecsippantják a küldemény vonalkódját, az informatikai rendszer beazonosítja az adatokat, köztük  a termék árát és a szállítási díjat, amiből a szoftver kiszámolja az áfát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik