Nagyvilág

Topless fürdőzés miatt áll a bál Izlandon

Alexander Mahmoud / DN / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP
Alexander Mahmoud / DN / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP
Gyakran fürdőzik félmeztelenül egy nő Izlandon, akit legutóbb kitettek emiatt a fürdőből. Pedig neki volt igaza.

Múlt szombaton az izlandi Sky Lagoon fürdőjéből kiraktak egy nőt, amiért a bikinifelsőjét levéve fürdőzött. A nő ismerte a fürdő házirendjét, amiben nem szerepelt olyan kitétel, hogy szabadon hagyott mellkassal ki fürödhet és ki nem, ennek megfelelően a fürdő alkalmazottjának kérése ellenére sem vette fel a bikinifelsőt. Ebből aztán lett némi botrány a Reykjavík Grapevine szerint.

Ráadásul Diljá Sigurðardóttir a párjával volt a fürdőben, hogy évfordulójukat ünnepeljék. Diljá rendszeresen fürdőzik egy szál bikinialsóban öt éve, sose volt baja belőle, ráadásul a Sky Lagoon emlegetett házirendje se tiltotta ezt, csupán úszóruházat viselésére kötelez. A fürdő vezetése azzal érvelt, hogy más kultúrák képviselői is használják a fürdőt, őket zavarhatja egy alig takart női test.

Diljá szerint (akinek a speciális izlandi névadás miatt, az izlandi sajtóban bevett szokásként a keresztnevét használjuk) a vele történtek sértik az izlandi nemi egyenlőségi törvényt. Ráadásul nincs izlandi fürdő, ami előírná, hogy bárkinek fürdőruha-felsőrészt kéne viselnie.

Dagný Hrönn Pétursdóttir, a Sky Lagoon ügyvezető igazgatója azt mondta a Visír nevű izlandi lapnak, mérlegelik, hogy a házirendbe tegyék a nők számára a bikinifelső viselésének kötelezettségét, és persze hogy nem lenne-e ez törvényellenes. Az igazgató szerint amúgy sem minden pont úgy történt, ahogy Diljá állítja, mindenesetre a kitessékelése akkor és ott helyes döntésnek tűnt.

Később Dagný igazgató közölte, a Sky Lagoon mostantól engedélyezi a topless fürdőzést, valamint megköszönte a korábban kirakott női vendégnek, hogy felhívta a figyelmet a házirend és a gyakorlat hiányosságaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik